Wiedza
Historia diety ketogenicznej
Popularność diety ketogenicznej w ostatnich latach bardzo mocno wzrosła. Jej podstawą jest spożywanie dużych ilości tłuszczu przy jednoczesnym ograniczeniu podaży węglowodanów. Podczas gdy osoby spożywające węglowodany wykorzystują głównie glukozę pochodzącą z węglowodanów, osoby stosujące dietę ketogeniczną wykorzystują jako źródło energii ketony, które są wytwarzane przy braku węglowodanów. Warto zauważyć, że wielu sportowców różnych dyscyplin od […]
Aktywność fizyczna przy diecie ketogenicznej
Dieta ketogeniczna to doskonały sposób na zrzucenie wagi, a regularne ćwiczenia są drogą do dobrego samopoczucia i świetnej kondycji. Co stanie się w chwili, gdy połączymy jedno z drugim? Czy dieta ketogeniczna wpływa na wydolność? Czy możliwe jest unikanie węglowodanów przy regularnych ćwiczeniach? Ćwiczenia i keto mogą iść w parze, jednak należy sobie uświadomić, że […]
Olej MCT w diecie ketogenicznej
Prawdopodobnie każdy, kto spotkał się z tematem diety ketogenicznej, słyszał również o oleju MCT. Jeśli zetknąłeś się z kimś, kto zrzucił nadprogramowe kilogramy dzięki keto, to prawie na pewno opowiadał Ci o cudownie działającej kawie kuloodpornej oraz tym wspaniałym oleju. Udowodniono to już mnóstwo razy: dieta ketogeniczna działa, a korzyści ze stosowania oleju MCT również […]
Nawyki żywieniowe Polaków 2018
Raport KetoDietetyk.pl we współpracy z Cheers Coraz większa liczba osób koncentruje się na tym, aby prowadzić zdrowy styl życia, uwzględniający dbałość o profilaktykę prozdrowotną. Odzwierciedlane jest to w głównej mierze w komponowaniu zdrowego i wartościowego jadłospisu, czyli poprzez dostarczanie organizmowi potrzebnych mu do prawidłowego funkcjonowania związków odżywczych, przy jednoczesnym wyeliminowaniu związków mogących mieć negatywny wpływ. […]
5 niezbędnych witamin i minerałów
1. Tiamina – B1 Witaminy z grupy B są szczególnie ważne dla dobrej kondycji zdrowotnej naszego mózgu. Tiamina zaliczana jest jako jedna z wielu witamin grupy B, głównie znajduje się ona w tkankach nerwowych i mózgu. Odgrywa znaczącą rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych. Co ważne, długotrwały brak tej witaminy w naszym organizmie może prowadzić do wystąpienia […]
Ustawianie proporcji oraz przygotowanie do keto adaptacji
Podczas keto adaptacji pożądanym elementem jest utrzymywanie całościowej podaży makroskładników na określonym poziomie: Węglowodany – przedział do 15 – 30 g dziennie Białko – przedział 1 – 1,5 g na 1kg masy ciała jest bezpiecznym przedziałem dla osób nieaktywnych fizycznie. Im bardziej aktywny, stresujący i agresywny tryb życia prowadzimy, tym spożycie białka powinno być wyższe. […]
Jak zmienia się w naszym organizmie poziom cukru i insuliny?
Załączone wykresy prezentują stan naszego organizmu w zależności od tego, czy stosujemy się do zasad diety niskowęglowodanowej i zarazem wysokotłuszczowej lub czy spożywamy przykładowo 5 „pełnowartościowych” posiłków dziennie (uwzględniających spożycie węglowodanów i cukrów). W trakcie stosowania diety ketogenicznej występuje harmonia, zupełnie przeciwnie niż przed momentem wejścia w ketozę. Zmiany te zostały uwidocznione na wykresie dzięki […]
Często popełniane błędy w przypadku diety niskowęglowodanowej
Czego powinniśmy unikać? Caffe Latte: Zauważ, że jest w niej tona mleka, a mleko zawiera około 5% węglowodanów (cukier mleczny). Jeśli chcesz utrzymać niską zawartość węglowodanów w kawie, napij się czarnej kawy lub dodaj (jeśli potrzebujesz) kilka łyżeczek mleka lub śmietany. Innym pomysłem jest picie kawy z dodatkiem oleju kokosowego (najlepiej z rana, celem przedłużenia […]
Cukier – przyjaciel czy wróg?
Czy można mówić o uzależnieniu od cukru? Piramida żywieniowa była przez lata podstawowym narzędziem, wykorzystywanym przez dietetyków na całym świecie. Osoby zmagające się z otyłością słyszały zwykle, że powinny zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu i delikatnie zwiększyć ilość cukru. Dieta bogata w węglowodany miała uchronić przed wzrostem wagi. Zalecenia opierały się na umiarkowanym spożyciu każdej grupy […]
10 najlepszych sposobów, by jeść więcej zdrowego tłuszczu
Smakowite, pełnotłuste składniki z kremowymi, pysznymi sosami… Jedzenie potraw o niskiej zawartości węglowodanów może być naprawdę pasjonujące! Tłuszcz jest niesamowitym wzmacniaczem smaku – sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Jeśli dodasz wystarczająco dużo tłuszczu do swoich posiłków, to staną się one bardzo sycące. Przygotuj się na nowe podejście do pyszności! Pamiętaj, że ketogeniczna dieta niskowęglowodanowa musi […]
To, co jesz, ma wpływ na to, jak myślisz!
Zastanawiałeś się kiedyś czy rodzaj spożywanego jedzenia ma wpływ na pracę mózgu lub go usypia? Jedynie dzięki skupieniu uwagi na objawach wysyłanych przez ciało możliwe jest nawiązanie specyficznego dialogu. Czy rozpoznajesz na tyle dobrze sygnały wysyłane przez Twoje ciało, by wiedzieć czy po spożyciu czegoś słodkiego oraz produktów bogatych węglowodany (przykładowo chleb, makarony, pierogi) stajesz się zmęczony […]
Przekąski o niskiej zawartości węglowodanów
Jakie przekąski, zawierające niską zawartość węglowodanów, są zalecane do spożycia? Jest jedna prosta zasada: nawet najlepsza przekąska o niskiej zawartości węglowodanów nie jest przekąską. Tak, zgadza się, ponieważ przekąski nie są tak naprawdę potrzebne w przypadku stosowania się do zasad żywieniowych diety niskowęglowodanowej. Dlatego tak się dzieje? Głód powinien ustąpić, gdy robimy wszystko dobrze. Natomiast, […]
20 i 50 gramów węglowodanów – ile to właściwie jest?
Ile węglowodanów zawiera jedzenie, które spożywamy? Wartości te mogą się od siebie znacznie różnić. Na tej stronie poznasz prosty sposób na rozpoznanie ilości węglowodanów w poszczególnych produktach, jak poniżej: Dieta ketogeniczna ogranicza spożycie węglowodanów, na przykład rekomendując poziom 20 gramów dziennie. Możesz jeść dużo warzyw, zanim dojdziesz do granicy 20 gramów węglowodanów, nawet jeśli dodasz […]
Co pić będąc na diecie niskowęglowodanowej?
Co pijesz stosując się do zaleceń żywieniowych opartych na ograniczaniu węglowodanów w spożywanych posiłkach? Co jest najlepszą opcją dla Ciebie i jakie są najczęściej popełniane błędy? Szybka odpowiedź: Woda jest doskonała i nie zawiera żadnych węglowodanów, podobnie jest z kawą i herbatą (oczywiście bez cukru). Okazjonalna lampka wina też jest w porządku. Spójrz na poniższe […]
Jak pozbyć się początkowych skutków ubocznych przy diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej?
Zacząłeś stosować dietę niskowęglowodanową i masz problemy z powodu pojawiających się efektów ubocznych – skurczów mięśni, bólów głowy lub zaparć? Zastosuj się do wskazówek zawartych na tej stronie, a na pewno poczujesz się lepiej w trakcie odchudzania. Najprostszym rozwiązaniem problemów pojawiających się czasem przy przejściu na dietę niskowęglowodanową jest zwiększenie ilości spożycia wody i soli. […]
Niedożywienie powodem nadwagi
Może wydawać się to dziwne, ale jedną z przyczyn Twoich problemów z nadprogramowymi kilogramami może być niedożywienie. Zgadza się, dobrze przeczytałeś. Nadwaga może wynikać z powodu niedożywienia. Nie jest to sugestia żeby jeść więcej, tylko aby rozsądnie wybierać pożywienie, które dostarczamy naszemu organizmowi. Niewłaściwe żywienie jest zasadniczym czynnikiem leżącym u podstaw otyłości. Jak to możliwe, […]
Dieta niskowęglowodanowa – od czego zacząć?
Czym jest dieta niskowęglowodanowa (LCHF) i jak może Ci pomóc? Tysiące ludzi na świecie zrewolucjonizowało swój sposób odżywiania i poprawiło swój ogólny stan zdrowia dzięki niej. Coraz więcej badań naukowych i opinii stosujących ją osób potwierdza jej skuteczność. W diecie tej zmniejszamy ilość dostarczanych węglowodanów, zwiększamy natomiast ilość energii dostarczanej organizmowi z naturalnego tłuszczu. Nasze […]
W jakiej walucie rozlicza się organizm?
Pieniądze są przydatne, ponieważ są ogólnie przyjętym środkiem pozwalającym na określenie wartości i wymianę towarów, niezależnie od tego, czy towarem będzie samochód, czy cebula. Samochód jest znacznie droższy, cebula tańsza, jednak jej wartość jest określona w danej walucie, którą akceptują obie strony chcące zawrzeć transakcję. Jeśli jednak jedna ze stron będzie chciała używać złotówek a […]
Tłuszcze w diecie
Jakie rozróżniamy rodzaje tłuszczów w diecie? Na co dzień spotykamy 3 rodzaje tłuszczów. Przez wiele lat narosło wokół nich wiele mitów i błędnych informacji, chociaż wszystkie 3 rodzaje tłuszczów są ważne dla zdrowia i powinny być uwzględnione w codziennej diecie. Sposobem, w jaki określa się rodzaj spożywanego tłuszczu, jest określenie dominującego rodzaju tłuszczu w danym […]
Korzyści ze stosowania diety niskowęglowodanowej
Czy dieta niskowęglowodanowa jest dla każdego? Czy każdy może skorzystać z dobrodziejstw tej diety? W zasadzie tak, ponieważ jest to bardzo zdrowy model odżywiania się. Osoby, które stosują go na co dzień, cieszą między innymi większym poziomem energii. Dieta niskowęglowodanowa jest stosowana przy leczeniu nadwagi, cukrzycy czy przy leczeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Nie jest jednak […]
Czym naprawdę jest głód i jak sobie z nim poradzić?
Uczucie głodu, często kojarzone z pustym brzuchem, tak naprawdę jest spowodowane czymś zupełnie innym, niż brakiem pożywienia w żołądku. Głód nie powstaje w brzuchu. To niemiłe uczucie powstaje w naszej głowie i jest związane z niskim poziomem cukru w naszym organizmie. Dzieje się tak, gdy przyzwyczaimy mózg do łatwo przyswajalnego, ale krótkotrwałego źródła energii, jakim […]
Mechanizm powstawania oporności na insulinę
Insulinooporność to stan zmniejszonej wrażliwości komórek organizmu na działanie insuliny. Insulina to syntetyzowany przez trzustkę hormon, którego zadaniem w organizmie jest obniżanie poziomu glukozy we krwi. Po spożyciu posiłku dostarczającego węglowodany, dochodzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi i syntezy insuliny – aż do momentu przywrócenia poziomu glukozy do wartości prawidłowych.
Leczenie cukrzycy – leki, insulina czy dieta?
Starasz się prowadzić zdrowy tryb życia i uniknąć chorób cywilizacyjnych? Świadome dokonywanie zdrowych wyborów dzień po dniu oddala od Ciebie widmo rozwoju schorzeń, jednak masz świadomość, że nawet młode, szczupłe i aktywne fizycznie osoby mogą zachorować na wiele chorób przewlekłych, a jedną z nich jest cukrzyca. Dlaczego tak się dzieje?
Powikłania nieleczonej cukrzycy
Cukrzyca to choroba metaboliczna o dość podstępnym przebiegu, która obciążona jest licznymi powikłaniami. Takie zdrowotne komplikacje są wynikiem zarówno nierozpoznanej cukrzycy, a zatem brakiem leczenia. Ale powikłania cukrzycy dotyczyć mogą także chorych zdiagnozowanych, których cukrzyca nie jest w odpowiedni sposób leczona.
Cukrzyca typu 1 i 2 – co je łączy, co je różni?
Cukrzyca to najczęściej występująca choroba metaboliczna, która dotyczy zaburzenia metabolizmu węglowodanów, które stanowią podstawowe źródło energii oraz dominują w codziennej diecie. Jeśli nasz organizm – z różnych powodów – źle gospodaruje dostarczanymi z dietą cukrami – może dojść do rozwoju cukrzycy.
Dlaczego otyłość jest tak niebezpieczna?
Przez wiele osób otyłość postrzegana jest wyłącznie jako problem estetyczny, podczas gdy w rzeczywistości otyłość to bardzo groźne zaburzenie zdrowotne. Nie bez przyczyny otyłość uznana została za chorobę – jest to zaburzenie hormonalno – metaboliczne ze współistniejącym przewlekłym stanem zapalnym.
Żelazo – jeden z najważniejszych składników diety
Żelazo to jeden z najcenniejszych mikroskładników diety, którego organizm nie jest w stanie zsyntetyzować. Dlatego konieczne jest dostarczenie odpowiednich ilości żelaza wraz z dietą, jednak należy mieć na uwadze, że negatywny wpływ na zdrowie ma zarówno niedobór, jak i nadmiar tego pierwiastka. Żelazo jest niezwykle ważnym komponentem hemoglobiny i mioglobiny, a także enzymów.
Leczenie cukrzycy dietą
Cukrzyca to choroba metaboliczna prowadząca do zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi. Wpływa to negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu i w dłuższej perspektywie czasu prowadzi do zaburzeń wzroku, czucia, schorzeń układu sercowo – naczyniowego, uszkodzenia nerek czy zmian neurologicznych.
Sposoby leczenia insulinooporności
Czym jest insulinooporność? To coraz częściej diagnozowane zaburzenie nie jest typową chorobą, a całym spektrum zaburzeń metabolicznych, które sprowadzają się zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę. W prawidłowych komórkach insulina wydzielana jest przez trzustkę w odpowiedzi na wysoki poziom glukozy we krwi.
Cukrzyca – choroba cywilizacyjna XXI wieku
W związku z prowadzeniem mało aktywnego stylu życia, ciągłemu narażeniu na stres oraz dominowaniu w diecie mało wartościowych, przetworzonych produktów, coraz większym zagrożeniem stają się choroby cywilizacyjne. Ich wymowna nazwa doskonale oddaje ich charakter – wynikają one bowiem bezpośrednio ze współczesnego trybu życia.
Choroba Gravesa – Basedowa – dieta i farmakoterapia
Jednymi z najczęściej diagnozowanych chorób endokrynologicznych, a także autoimmunologicznych są choroby tarczycy. Nadczynność tarczycy Gravesa – Basedowa to choroba występująca rodzinnie – u około 15% chorych stwierdzić można zachorowania na Gravesa – Basedowa także wśród bliskich.