Wiedza

keto dietetyk

Kto może zachorować na chorobę Gravesa – Basedowa?

Nadczynność tarczycy to częsta dysfunkcja tarczycy, którą rozpoznaje się u coraz większego odsetka osób. Biorąc pod uwagę, że wiele przypadków schorzeń tarczycy wciąż pozostaje nierozpoznanych, szacuje się, że nawet 20% Polaków może cierpieć na różnorodne procesy chorobowe dotyczące tarczycy.

Styl życia a choroby cywilizacyjne

Współczesny styl życia mocno determinowany jest postępem cywilizacyjnym. Poprawa warunków bytowych człowieka, rozwój nowoczesnych technologii, postęp wiedzy medycznej przyczyniają się do tego, że żyjemy coraz dłużej.
Ketodietetyk

Otyłość u dzieci – coraz powszechniejszy problem

Otyłość to jedna z najpoważniejszych chorób XXI wieku. Tak – otyłość uznawana jest za chorobę. Kiedyś postrzegana była jako problem natury wyłącznie estetycznej.

W jaki sposób dieta może powodować choroby autoimmunologiczne tarczycy?

Choroby autoimmunologiczne uznawane są dziś za choroby cywilizacyjne. Zadaje to kłam przekonaniu, że są to choroby, których występowanie uzależnione jest wyłącznie predyspozycjami genetycznymi.
Ketodietetyk

Czy jesteś narażony na rozwój insulinooporności?

Jeszcze kilka lat temu mało kto słyszał o insulinooporności, dziś natomiast problem ten jest powszechnie omawiany. Po części wynika to z faktu, iż w ostatnich latach lawinowo wzrasta zachorowalność na insulinooporność oraz ze stale rosnącej wiedzy na temat tego schorzenia.

Cukrzyca – największe zagrożenie zdrowotne XXI wieku?

Cukrzyca to jedna z chorób cywilizacyjnych, czyli schorzeń przewlekłych generowanych współczesnym, niezdrowym stylem życia. Ostatnie lata upływają pod znakiem lawinowego wzrostu zachorowań na tego typu schorzenia, a szczególnie zauważalne jest to w przypadku cukrzycy.

Tkanka tłuszczowa – tylko zbędny balast, a może tkanka aktywna hormonalnie?

Tkanka tłuszczowa kojarzona jest jedynie z nieproporcjonalną sylwetką, uznawana jest za synonim prowadzenia niezdrowego stylu życia. Postrzegamy ją jedynie jako zbędny balast. I rzeczywiście – gdy tkanki tłuszczowej jest za dużo, dochodzi do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu.

Cukier – czy istnieje mniej i bardziej szkodliwy?

Cukier od lat określany jest mianem białej śmierci. Czy słusznie? No cóż, wynik wielu badań nie pozostawiają złudzeń – cukier z racji wysokiego potencjału prozapalnego oraz negatywnego wpływu na metabolizm i gospodarkę hormonalną, sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych.

Dlaczego nie warto jeść produktów light

Produkty typu light na dobre zadomowiły się w naszej świadomości jako produkty wspomagające odchudzanie i pozwalające na redukcję ilości spożywanych kalorii. Na sklepowych półkach nie brakuje słodyczy, produktów mlecznych, majonezów, płatków zbożowych i innych produktów o obniżonej kaloryczności. Czy można je bezkarnie spożywać? Czy produkty light są zdrowe?

Dieta ketogeniczna kontra dieta low carb – porównanie

Dieta ketogeniczna i low carb to dwa modele żywieniowe, które opierają się na ograniczeniu spożycia węglowodanów. Wiele osób używa tych nazw zamiennie, co oczywiście jest błędem. Czym różnią się obie diety i co wpływa na ich skuteczność? Sprawdź porównanie i przekonaj się o różnicy.

Chudniesz? To może być choroba Gravesa – Basedowa!

Choroby tarczycy są coraz częściej występującymi schorzeniami, które manifestują się szeregiem objawów. Ich wystąpienie zawsze powinno być potwierdzone wykonaniem testów na nadczynność tarczycy czy jej niedoczynność.

Prawdy i mity na temat cholesterolu

Cholesterol to jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników diety. Obwiniamy cholesterol za rozwój chorób serca, stale badamy jego poziom we krwi, obniżamy cholesterol powyżej normy statynami.

Otyłość zapisana w genach?

Nadwaga czy otyłość niezmiennie od lat postrzegane są jako efekt niewłaściwego stylu życia, braku aktywności fizycznej, spożywania dużych ilości słodyczy, napojów gazowanych czy fast foodów. I rzeczywiście – lawinowo rosnąca liczba osób otyłych, także wśród dzieci, jest przede wszystkim konsekwencją niewłaściwych, niezdrowych nawyków.

Sposoby na obniżenie poziomu glukozy we krwi

Glukoza to cukier prosty, który stanowi podstawowe źródło energii dla komórek ciała. Wszystkie przyjęte z pokarmem węglowodany są metabolizowane do glukozy – przyjęcie posiłku z węglowodanami prostymi bądź złożonymi prowadzi do zwiększenia poziomu glukozy we krwi.

Hipoglikemia reaktywna – jak rozpoznać tą coraz częstszą przypadłość?

Pierwszym skojarzeniem dotyczącym zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest cukrzyca, drugim – insulinooporność. Na skutek niezdrowego trybu życia, źle zbilansowanej diety oraz braku aktywności fizycznej zarówno insulinooporność, jak i cukrzyca diagnozowane są coraz częściej.

Dieta oparta na tłuszczach i ketogeniczna – poznaj ich zalety

Kiedyś dieta traktowana była wyłącznie jako narzędzie służące osiągnięciu upragnionej masy ciała. Dziś dieta traktowana może być z powodzeniem jako profilaktyka wielu chorób oraz kluczowy element ich terapii.

Czy choroba Gravesa – Basedowa jest uleczalna?

Schorzenia tarczycy to plaga naszych czasów. Jedną z często diagnozowanych chorób jest nadczynność tarczycy Gravesa – Basedowa, na którą uskarża się coraz większy odsetek osób.

Kryteria rozpoznania cukrzycy typu 1 i 2

Cukrzyca to choroba, o której wiemy coraz więcej. Potrafimy określić najważniejsze przyczyny choroby, potrafimy wskazać, kto jest szczególnie zagrożony cukrzycą.

Chorujesz na cukrzycę? Pomoc dietetyka jest konieczna!

Cukrzyca to schorzenie metaboliczne ściśle związane z nasza dietą. Z jednej strony niewłaściwa dieta może przyczynić się do rozwoju cukrzycy, a z drugiej – dobrze skomponowany jadłospis stanowi kluczowy element terapii.

Cukrzyca u dzieci – coraz częstszy problem

Cukrzyca to – obok otyłości – najczęstsza choroba cywilizacyjna diagnozowana u dzieci. Co prawda u dzieci najczęściej rozpoznawana jest cukrzyca typu 1, której podłożem są predyspozycje genetyczne oraz procesy autoimmunologiczne, jednak jednocześnie odnotowywany jest wzrost zachorowań na cukrzycę typu 2.

Objawy insulinooporności – zauważasz je u siebie?

Podstawowym źródłem energii w tradycyjnej diecie są węglowodany. Trawione są one w przewodzie pokarmowym do glukozy, a ten cukier prosty jest następnie wchłaniany z jelit do krwi. Wzrost poziomu glukozy we krwi pobudza trzustkę do wydzielania insuliny – hormonu, który umożliwia przenikanie glukozy do wnętrza komórek ciała, gdzie glukoza wykorzystywana jest jako źródło energii.

Badania laboratoryjne w kierunku insulinooporności

Insulinooporność to zaburzenie o charakterze hormonalno – metabolicznym, która niekiedy może być podejrzewana przy pojawieniu się charakterystycznych objawów insulinooporności. Niekiedy rozpoznanie insulinooporności mogą nasuwać wyniki rutynowo wykonywanych badań kontrolnych.

Czy można wyleczyć chorobę Hashimoto?

Przybywa osób, także młodych, u których zdiagnozowano zapalenie tarczycy Hashimoto. Jeśli Ty także należysz to tego grona, być może już wiesz, że Hashimoto to choroba o charakterze przewlekłym, której terapia sprowadza się do normalizacji poziomu hormonów tarczycy i łagodzenia objawów choroby.

Jak zgubić tłuszcz odżywiając się zdrowo

Poznaj zasady żywieniowe, dzięki którym na pewno schudniesz, jedząc smaczne, syte posiłki.

Jakie zasady żywieniowe stosować?

Poznaj zasady żywieniowe, dzięki którym schudniesz, jedząc smaczne posiłki. Bez ćwiczeń i bez wysiłku! Sprawdź zasady diety ketogenicznej.

Historia diety ketogenicznej

Popularność diety ketogenicznej w ostatnich latach bardzo mocno wzrosła. Jej podstawą jest spożywanie dużych ilości tłuszczu przy jednoczesnym ograniczeniu podaży węglowodanów. Podczas gdy osoby spożywające węglowodany wykorzystują głównie glukozę pochodzącą z węglowodanów, osoby stosujące dietę ketogeniczną wykorzystują jako źródło energii ketony, które są wytwarzane przy braku węglowodanów. Warto zauważyć, że wielu sportowców różnych dyscyplin od […]

Aktywność fizyczna przy diecie ketogenicznej

Dieta ketogeniczna to doskonały sposób na zrzucenie wagi, a regularne ćwiczenia są drogą do dobrego samopoczucia i świetnej kondycji. Co stanie się w chwili, gdy połączymy jedno z drugim? Czy dieta ketogeniczna wpływa na wydolność? Czy możliwe jest unikanie węglowodanów przy regularnych ćwiczeniach? Ćwiczenia i keto mogą iść w parze, jednak należy sobie uświadomić, że […]

Olej MCT w diecie ketogenicznej

Prawdopodobnie każdy, kto spotkał się z tematem diety ketogenicznej, słyszał również o oleju MCT. Jeśli zetknąłeś się z kimś, kto zrzucił nadprogramowe kilogramy dzięki keto, to prawie na pewno opowiadał Ci o cudownie działającej kawie kuloodpornej oraz tym wspaniałym oleju. Udowodniono to już mnóstwo razy: dieta ketogeniczna działa, a korzyści ze stosowania oleju MCT również […]

Nawyki żywieniowe Polaków 2018

Raport KetoDietetyk.pl we współpracy z Cheers Coraz większa liczba osób koncentruje się na tym, aby prowadzić zdrowy styl życia, uwzględniający dbałość o profilaktykę prozdrowotną. Odzwierciedlane jest to w głównej mierze w komponowaniu zdrowego i wartościowego jadłospisu, czyli poprzez dostarczanie organizmowi potrzebnych mu do prawidłowego funkcjonowania związków odżywczych, przy jednoczesnym wyeliminowaniu związków mogących mieć negatywny wpływ. […]

5 niezbędnych witamin i minerałów

1. Tiamina – B1 Witaminy z grupy B są szczególnie ważne dla dobrej kondycji zdrowotnej naszego mózgu. Tiamina zaliczana jest jako jedna z wielu witamin grupy B, głównie znajduje się ona w tkankach nerwowych i mózgu. Odgrywa znaczącą rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych. Co ważne, długotrwały brak tej witaminy w naszym organizmie może prowadzić do wystąpienia […]

Ustawianie proporcji oraz przygotowanie do keto adaptacji

Podczas keto adaptacji pożądanym elementem jest utrzymywanie całościowej podaży makroskładników na określonym poziomie: Węglowodany – przedział do 15 – 30 g dziennie Białko – przedział 1 – 1,5 g na 1kg masy ciała jest bezpiecznym przedziałem dla osób nieaktywnych fizycznie. Im bardziej aktywny, stresujący i agresywny tryb życia prowadzimy, tym spożycie białka powinno być wyższe. […]

Jak zmienia się w naszym organizmie poziom cukru i insuliny?

Załączone wykresy prezentują stan naszego organizmu w zależności od tego, czy stosujemy się do zasad diety niskowęglowodanowej i zarazem wysokotłuszczowej lub czy spożywamy przykładowo 5 „pełnowartościowych” posiłków dziennie (uwzględniających spożycie węglowodanów i cukrów). W trakcie stosowania diety ketogenicznej występuje harmonia, zupełnie przeciwnie niż przed momentem wejścia w ketozę. Zmiany te zostały uwidocznione na wykresie dzięki […]

Cukier – przyjaciel czy wróg?

Czy można mówić o uzależnieniu od cukru? Piramida żywieniowa była przez lata podstawowym narzędziem, wykorzystywanym przez dietetyków na całym świecie. Osoby zmagające się z otyłością słyszały zwykle, że powinny zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu i delikatnie zwiększyć ilość cukru. Dieta bogata w węglowodany miała uchronić przed wzrostem wagi. Zalecenia opierały się na umiarkowanym spożyciu każdej grupy […]

Często popełniane błędy w przypadku diety niskowęglowodanowej

Czego powinniśmy unikać? Caffe Latte: Zauważ, że jest w niej tona mleka, a mleko zawiera około 5% węglowodanów (cukier mleczny). Jeśli chcesz utrzymać niską zawartość węglowodanów w kawie, napij się czarnej kawy lub dodaj (jeśli potrzebujesz) kilka łyżeczek mleka lub śmietany. Innym pomysłem jest picie kawy z dodatkiem oleju kokosowego (najlepiej z rana, celem przedłużenia […]

10 najlepszych sposobów, by jeść więcej zdrowego tłuszczu

Smakowite, pełnotłuste składniki z kremowymi, pysznymi sosami… Jedzenie potraw o niskiej zawartości węglowodanów może być naprawdę pasjonujące! Tłuszcz jest niesamowitym wzmacniaczem smaku – sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Jeśli dodasz wystarczająco dużo tłuszczu do swoich posiłków, to staną się one bardzo sycące. Przygotuj się na nowe podejście do pyszności! Pamiętaj, że ketogeniczna dieta niskowęglowodanowa musi […]

20 i 50 gramów węglowodanów – ile to właściwie jest?

Ile węglowodanów zawiera jedzenie, które spożywamy? Wartości te mogą się od siebie znacznie różnić. Na tej stronie poznasz prosty sposób na rozpoznanie ilości węglowodanów w poszczególnych produktach, jak poniżej: Dieta ketogeniczna ogranicza spożycie węglowodanów, na przykład rekomendując poziom 20 gramów dziennie. Możesz jeść dużo warzyw, zanim dojdziesz do granicy 20 gramów węglowodanów, nawet jeśli dodasz […]

Przekąski o niskiej zawartości węglowodanów

Jakie przekąski, zawierające niską zawartość węglowodanów, są zalecane do spożycia? Jest jedna prosta zasada: nawet najlepsza przekąska o niskiej zawartości węglowodanów nie jest przekąską. Tak, zgadza się, ponieważ przekąski nie są tak naprawdę potrzebne w przypadku stosowania się do zasad żywieniowych diety niskowęglowodanowej. Dlatego tak się dzieje? Głód powinien ustąpić, gdy robimy wszystko dobrze. Natomiast, […]

To, co jesz, ma wpływ na to, jak myślisz!

Zastanawiałeś się kiedyś czy rodzaj spożywanego jedzenia ma wpływ na pracę mózgu lub go usypia? Jedynie dzięki skupieniu uwagi na objawach wysyłanych przez ciało możliwe jest nawiązanie specyficznego dialogu. Czy rozpoznajesz na tyle dobrze sygnały wysyłane przez Twoje ciało, by wiedzieć czy po spożyciu czegoś słodkiego oraz produktów bogatych węglowodany (przykładowo chleb, makarony, pierogi) stajesz się zmęczony […]

Co pić będąc na diecie niskowęglowodanowej?

Co pijesz stosując się do zaleceń żywieniowych opartych na ograniczaniu węglowodanów w spożywanych posiłkach? Co jest najlepszą opcją dla Ciebie i jakie są najczęściej popełniane błędy? Szybka odpowiedź: Woda jest doskonała i nie zawiera żadnych węglowodanów, podobnie jest z kawą i herbatą (oczywiście bez cukru). Okazjonalna lampka wina też jest w porządku. Spójrz na poniższe […]

Jak pozbyć się początkowych skutków ubocznych przy diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej?

Zacząłeś stosować dietę niskowęglowodanową i masz problemy z powodu pojawiających się efektów ubocznych – skurczów mięśni, bólów głowy lub zaparć? Zastosuj się do wskazówek zawartych na tej stronie, a na pewno poczujesz się lepiej w trakcie odchudzania. Najprostszym rozwiązaniem problemów pojawiających się czasem przy przejściu na dietę niskowęglowodanową jest zwiększenie ilości spożycia wody i soli. […]

Niedożywienie powodem nadwagi

Może wydawać się to dziwne, ale jedną z przyczyn Twoich problemów z nadprogramowymi kilogramami może być niedożywienie. Zgadza się, dobrze przeczytałeś. Nadwaga może wynikać z powodu niedożywienia. Nie jest to sugestia żeby jeść więcej, tylko aby rozsądnie wybierać pożywienie, które dostarczamy naszemu organizmowi. Niewłaściwe żywienie jest zasadniczym czynnikiem leżącym u podstaw otyłości. Jak to możliwe, […]

Dieta niskowęglowodanowa – od czego zacząć?

Czym jest dieta niskowęglowodanowa (LCHF) i jak może Ci pomóc? Tysiące ludzi na świecie zrewolucjonizowało swój sposób odżywiania i poprawiło swój ogólny stan zdrowia dzięki niej. Coraz więcej badań naukowych i opinii stosujących ją osób potwierdza jej skuteczność. W diecie tej zmniejszamy ilość dostarczanych węglowodanów, zwiększamy natomiast ilość energii dostarczanej organizmowi z naturalnego tłuszczu. Nasze […]

W jakiej walucie rozlicza się organizm?

Pieniądze są przydatne, ponieważ są ogólnie przyjętym środkiem pozwalającym na określenie wartości i wymianę towarów, niezależnie od tego, czy towarem będzie samochód, czy cebula. Samochód jest znacznie droższy, cebula tańsza, jednak jej wartość jest określona w danej walucie, którą akceptują obie strony chcące zawrzeć transakcję. Jeśli jednak jedna ze stron będzie chciała używać złotówek a […]

Tłuszcze w diecie

Jakie rozróżniamy rodzaje tłuszczów w diecie? Na co dzień spotykamy 3 rodzaje tłuszczów. Przez wiele lat narosło wokół nich wiele mitów i błędnych informacji, chociaż wszystkie 3 rodzaje tłuszczów są ważne dla zdrowia i powinny być uwzględnione w codziennej diecie. Sposobem, w jaki określa się rodzaj spożywanego tłuszczu, jest określenie dominującego rodzaju tłuszczu w danym […]

Korzyści ze stosowania diety niskowęglowodanowej

Czy dieta niskowęglowodanowa jest dla każdego? Czy każdy może skorzystać z dobrodziejstw tej diety? W zasadzie tak, ponieważ jest to bardzo zdrowy model odżywiania się. Osoby, które stosują go na co dzień, cieszą między innymi większym poziomem energii. Dieta niskowęglowodanowa jest stosowana przy leczeniu nadwagi, cukrzycy czy przy leczeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Nie jest jednak […]

Czym naprawdę jest głód i jak sobie z nim poradzić?

Uczucie głodu, często kojarzone z pustym brzuchem, tak naprawdę jest spowodowane czymś zupełnie innym, niż brakiem pożywienia w żołądku. Głód nie powstaje w brzuchu. To niemiłe uczucie powstaje w naszej głowie i jest związane z niskim poziomem cukru w naszym organizmie. Dzieje się tak, gdy przyzwyczaimy mózg do łatwo przyswajalnego, ale krótkotrwałego źródła energii, jakim […]

Dietoterapia insulinooporności

Insulinooporność to zespół zaburzeń metabolicznych, które prowadzą do zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Przez to glukoza nie jest pobierana przez komórki jako źródło energii, co prowadzi do hiperglikemii i dalszych zaburzeń metabolicznych.

Mechanizm powstawania oporności na insulinę

Insulinooporność to stan zmniejszonej wrażliwości komórek organizmu na działanie insuliny. Insulina to syntetyzowany przez trzustkę hormon, którego zadaniem w organizmie jest obniżanie poziomu glukozy we krwi. Po spożyciu posiłku dostarczającego węglowodany, dochodzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi i syntezy insuliny – aż do momentu przywrócenia poziomu glukozy do wartości prawidłowych.

Leczenie cukrzycy – leki, insulina czy dieta?

Starasz się prowadzić zdrowy tryb życia i uniknąć chorób cywilizacyjnych? Świadome dokonywanie zdrowych wyborów dzień po dniu oddala od Ciebie widmo rozwoju schorzeń, jednak masz świadomość, że nawet młode, szczupłe i aktywne fizycznie osoby mogą zachorować na wiele chorób przewlekłych, a jedną z nich jest cukrzyca. Dlaczego tak się dzieje?

Powikłania nieleczonej cukrzycy

Cukrzyca to choroba metaboliczna o dość podstępnym przebiegu, która obciążona jest licznymi powikłaniami. Takie zdrowotne komplikacje są wynikiem zarówno nierozpoznanej cukrzycy, a zatem brakiem leczenia. Ale powikłania cukrzycy dotyczyć mogą także chorych zdiagnozowanych, których cukrzyca nie jest w odpowiedni sposób leczona.

Cukrzyca typu 1 i 2 – co je łączy, co je różni?

Cukrzyca to najczęściej występująca choroba metaboliczna, która dotyczy zaburzenia metabolizmu węglowodanów, które stanowią podstawowe źródło energii oraz dominują w codziennej diecie. Jeśli nasz organizm – z różnych powodów – źle gospodaruje dostarczanymi z dietą cukrami – może dojść do rozwoju cukrzycy.

Dlaczego otyłość jest tak niebezpieczna?

Przez wiele osób otyłość postrzegana jest wyłącznie jako problem estetyczny, podczas gdy w rzeczywistości otyłość to bardzo groźne zaburzenie zdrowotne. Nie bez przyczyny otyłość uznana została za chorobę – jest to zaburzenie hormonalno – metaboliczne ze współistniejącym przewlekłym stanem zapalnym.

Żelazo – jeden z najważniejszych składników diety

Żelazo to jeden z najcenniejszych mikroskładników diety, którego organizm nie jest w stanie zsyntetyzować. Dlatego konieczne jest dostarczenie odpowiednich ilości żelaza wraz z dietą, jednak należy mieć na uwadze, że negatywny wpływ na zdrowie ma zarówno niedobór, jak i nadmiar tego pierwiastka. Żelazo  jest niezwykle ważnym komponentem hemoglobiny i mioglobiny, a także enzymów.

Leczenie cukrzycy dietą

Cukrzyca to choroba metaboliczna prowadząca do zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi. Wpływa to negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu i w dłuższej perspektywie czasu prowadzi do zaburzeń wzroku, czucia, schorzeń układu sercowo – naczyniowego, uszkodzenia nerek czy zmian neurologicznych.

Sposoby leczenia insulinooporności

Czym jest insulinooporność? To coraz częściej diagnozowane zaburzenie nie jest typową chorobą, a całym spektrum zaburzeń metabolicznych, które sprowadzają się zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę. W prawidłowych komórkach insulina wydzielana jest przez trzustkę w odpowiedzi na wysoki poziom glukozy we krwi.

Cukrzyca – choroba cywilizacyjna XXI wieku

W związku z prowadzeniem mało aktywnego stylu życia, ciągłemu narażeniu na stres oraz dominowaniu w diecie mało wartościowych, przetworzonych produktów, coraz większym zagrożeniem stają się choroby cywilizacyjne. Ich wymowna nazwa doskonale oddaje ich charakter – wynikają one bowiem bezpośrednio ze współczesnego trybu życia.

Choroba Gravesa – Basedowa – dieta i farmakoterapia

Jednymi z najczęściej diagnozowanych chorób endokrynologicznych, a także autoimmunologicznych są choroby tarczycy. Nadczynność tarczycy Gravesa – Basedowa to choroba występująca rodzinnie – u około 15% chorych stwierdzić można zachorowania na Gravesa – Basedowa także wśród bliskich.