Tłuszcze w diecie
kategoria:
Wiedza
,
Jakie rozróżniamy rodzaje tłuszczów w diecie?
Na co dzień spotykamy 3 rodzaje tłuszczów. Przez wiele lat narosło wokół nich wiele mitów i błędnych informacji, chociaż wszystkie 3 rodzaje tłuszczów są ważne dla zdrowia i powinny być uwzględnione w codziennej diecie. Sposobem, w jaki określa się rodzaj spożywanego tłuszczu, jest określenie dominującego rodzaju tłuszczu w danym produkcie. Dla przykładu oliwę z oliwek uznajemy za tłuszcz jednonienasycony (~75% tłuszczów jednonienasyconych), a masło (~60% tłuszczów nasyconych) – tłuszczem nasyconym.
- Tłuszcze nasycone. Tłuszcze te są niezbędne dla właściwego funkcjonowania systemu odpornościowego, gęstość kości i utrzymania właściwego poziomu testosteronu. Przez wiele lat wrzucano je do tej samej, szkodliwej kategorii, co tłuszcze trans, jednak badania udowodniły, że są one niezbędne dla pracy organizmu. Udowodniono również, że nie są powiązane z ryzykiem pojawiania się chorób serca. Tłuszcze nasycone znaleźć można w mięsie, jajkach czy maśle – produktach, które jemy od tysięcy lat. Poprawiają poziomy cholesterolu HDL/LDL.
- Tłuszcze wielonienasycone. Tłuszcze te występują zwykle w postaci tłuszczów roślinnych i przez wiele lat były wychwalane jako bardzo zdrowe. Problem w tym, że zwykle występują w mocno przetworzonej formie. Powinno się unikać wszystkich rzekomo zdrowych dla serca margaryn i miksów. Badania pokazały, że rosnąca częstotliwość występowania chorób serca jest związana z płynnymi olejami roślinnymi i tłuszczami trans, a nie z tłuszczami nasyconymi. Nie należy tego jednak źle zrozumieć – ryby również posiadają wysoką zawartość tłuszczów wielonienasyconych, które są bardzo korzystne dla zdrowia.
- Najprościej jest zapamiętać, że przetworzone tłuszcze wielonienasycone są złe (pogarszają poziom cholesterolu HDL/LDL), a naturalne nieprzetworzone tłuszcze wielonienasycone są dobre (poprawiają wyniki cholesterolu HDL/LDL).
- Tłuszcze jednonienasycone. Są dobrze znane i uznawane za zdrowe. Rozmaite badania pokazują ich dobry wpływ na wiele aspektów zdrowia, w tym poprawę poziomów cholesterolu HDL i LDL. Przykładami zdrowych tłuszczów jednonienasyconych jest oliwa z oliwek i olej słonecznikowy.
- Tłuszcze trans. Nie występują w tłustych pokarmach (tylko w tłustych i jednocześnie przetworzonych pokarmach), jednak warto o nich wspomnieć. Chyba każdy już słyszał o ich fatalnym wpływie na zdrowie. Powstają w efekcie reakcji chemicznych pozwalających dłużej zachować świeżość produktu. Uwodornienie jest procesem dodającym wodór do tych tłuszczów, co powoduje zmianę pozycji cząsteczek wodoru w łańcuchu kwasu tłuszczowego. Krótko: jeśli coś zawiera tłuszcze trans, należy to omijać z daleka. Ich spożycie powoduje choroby serca oraz pogarsza poziom cholesterolu HDL/LDL).
Zobacz inne artykuły
W związku z prowadzeniem mało aktywnego stylu życia, ciągłemu narażeniu na stres oraz dominowaniu w diecie mało wartościowych, przetworzonych produktów, coraz większym zagrożeniem stają się choroby cywilizacyjne. Ich wymowna nazwa doskonale oddaje ich charakter – wynikają one bowiem bezpośrednio ze współczesnego trybu życia.
Dlaczego warto zrezygnować ze śniadania?
Jednym z najczęściej powtarzanych zaleceń dietetycznych jest to dotyczące śniadania. Każdy z nas słyszał zapewne, że to najważniejszy posiłek dnia, którego nie wolno pominąć. Śniadanie ma pobudzić metabolizm, ułatwić odchudzanie, dodać energii… Ale czy rzeczywiście?
Czy masz insulinooporność? Wykonaj test i odpowiedz na kilka pytań
Insulinooporność to coraz powszechniej występujące zaburzenia o podłożu metaboliczno – hormonalnym, które często stanowi jedną z manifestacji tzw. zespołu metabolicznego. Jest to szereg zaburzeń obejmujących m. in. nadwagę lub otyłość, nadciśnienie, hiprlipidemię i hiperglikemię.
Choroba Gravesa – Basedowa – schudniesz czy przytyjesz?
Tarczyca to jeden z najważniejszych gruczołów dokrewnych w organizmie. Jednocześnie – w dzisiejszych czasach to jeden z najczęściej narażonych na dysfunkcje organów. Tarczyca sama syntetyzuje hormony kluczowe dla prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych, a jednocześnie sama podlega regulacji hormonalnej.