Tłuszcze w diecie
kategoria:
Wiedza
,
Jakie rozróżniamy rodzaje tłuszczów w diecie?
Na co dzień spotykamy 3 rodzaje tłuszczów. Przez wiele lat narosło wokół nich wiele mitów i błędnych informacji, chociaż wszystkie 3 rodzaje tłuszczów są ważne dla zdrowia i powinny być uwzględnione w codziennej diecie. Sposobem, w jaki określa się rodzaj spożywanego tłuszczu, jest określenie dominującego rodzaju tłuszczu w danym produkcie. Dla przykładu oliwę z oliwek uznajemy za tłuszcz jednonienasycony (~75% tłuszczów jednonienasyconych), a masło (~60% tłuszczów nasyconych) – tłuszczem nasyconym.
- Tłuszcze nasycone. Tłuszcze te są niezbędne dla właściwego funkcjonowania systemu odpornościowego, gęstość kości i utrzymania właściwego poziomu testosteronu. Przez wiele lat wrzucano je do tej samej, szkodliwej kategorii, co tłuszcze trans, jednak badania udowodniły, że są one niezbędne dla pracy organizmu. Udowodniono również, że nie są powiązane z ryzykiem pojawiania się chorób serca. Tłuszcze nasycone znaleźć można w mięsie, jajkach czy maśle – produktach, które jemy od tysięcy lat. Poprawiają poziomy cholesterolu HDL/LDL.
- Tłuszcze wielonienasycone. Tłuszcze te występują zwykle w postaci tłuszczów roślinnych i przez wiele lat były wychwalane jako bardzo zdrowe. Problem w tym, że zwykle występują w mocno przetworzonej formie. Powinno się unikać wszystkich rzekomo zdrowych dla serca margaryn i miksów. Badania pokazały, że rosnąca częstotliwość występowania chorób serca jest związana z płynnymi olejami roślinnymi i tłuszczami trans, a nie z tłuszczami nasyconymi. Nie należy tego jednak źle zrozumieć – ryby również posiadają wysoką zawartość tłuszczów wielonienasyconych, które są bardzo korzystne dla zdrowia.
- Najprościej jest zapamiętać, że przetworzone tłuszcze wielonienasycone są złe (pogarszają poziom cholesterolu HDL/LDL), a naturalne nieprzetworzone tłuszcze wielonienasycone są dobre (poprawiają wyniki cholesterolu HDL/LDL).
- Tłuszcze jednonienasycone. Są dobrze znane i uznawane za zdrowe. Rozmaite badania pokazują ich dobry wpływ na wiele aspektów zdrowia, w tym poprawę poziomów cholesterolu HDL i LDL. Przykładami zdrowych tłuszczów jednonienasyconych jest oliwa z oliwek i olej słonecznikowy.
- Tłuszcze trans. Nie występują w tłustych pokarmach (tylko w tłustych i jednocześnie przetworzonych pokarmach), jednak warto o nich wspomnieć. Chyba każdy już słyszał o ich fatalnym wpływie na zdrowie. Powstają w efekcie reakcji chemicznych pozwalających dłużej zachować świeżość produktu. Uwodornienie jest procesem dodającym wodór do tych tłuszczów, co powoduje zmianę pozycji cząsteczek wodoru w łańcuchu kwasu tłuszczowego. Krótko: jeśli coś zawiera tłuszcze trans, należy to omijać z daleka. Ich spożycie powoduje choroby serca oraz pogarsza poziom cholesterolu HDL/LDL).
Zobacz inne artykuły
Czy umysł wpływa na zdrowie? Czy Twoje myśli, uczucia, wyobrażenia, przekonania, stres czy relaks mają znaczenie dla odporności Twojego organizmu, na choroby a także na długość twojego życia? Jak emocje i myśli wpływają na jakość naszego życia??? To chyba każdy, przy niedużym udziale samoobserwacji, jest wstanie zauważyć. Uciążliwe myśli mogą przysłowiowo i rzeczywiście spędzać nam […]
Często popełniane błędy w przypadku diety niskowęglowodanowej
Czego powinniśmy unikać? Caffe Latte: Zauważ, że jest w niej tona mleka, a mleko zawiera około 5% węglowodanów (cukier mleczny). Jeśli chcesz utrzymać niską zawartość węglowodanów w kawie, napij się czarnej kawy lub dodaj (jeśli potrzebujesz) kilka łyżeczek mleka lub śmietany. Innym pomysłem jest picie kawy z dodatkiem oleju kokosowego (najlepiej z rana, celem przedłużenia […]
To, co jesz, ma wpływ na to, jak myślisz!
Zastanawiałeś się kiedyś czy rodzaj spożywanego jedzenia ma wpływ na pracę mózgu lub go usypia? Jedynie dzięki skupieniu uwagi na objawach wysyłanych przez ciało możliwe jest nawiązanie specyficznego dialogu. Czy rozpoznajesz na tyle dobrze sygnały wysyłane przez Twoje ciało, by wiedzieć czy po spożyciu czegoś słodkiego oraz produktów bogatych węglowodany (przykładowo chleb, makarony, pierogi) stajesz się zmęczony […]
Insulinooporność – wróg publiczny numer 1
Insulina jest ściśle związana z naszą dietą, więc to jej powinniśmy się przyjrzeć w pierwszej kolejności. Wysokoprzetworzone węglowodany, takie jak cukier, mąka, chleb czy makaron, znane są z podnoszenia poziomu glukozy we krwi i zwiększania produkcji insuliny. Zjawisko to zostało nazwane hipotezą węglowodanową (lub teorią insulinową) i stało się podstawą do stworzenia wielu diet niskowęglowodanowych. […]