Tłuszcze w diecie
kategoria:
Wiedza
,
Jakie rozróżniamy rodzaje tłuszczów w diecie?
Na co dzień spotykamy 3 rodzaje tłuszczów. Przez wiele lat narosło wokół nich wiele mitów i błędnych informacji, chociaż wszystkie 3 rodzaje tłuszczów są ważne dla zdrowia i powinny być uwzględnione w codziennej diecie. Sposobem, w jaki określa się rodzaj spożywanego tłuszczu, jest określenie dominującego rodzaju tłuszczu w danym produkcie. Dla przykładu oliwę z oliwek uznajemy za tłuszcz jednonienasycony (~75% tłuszczów jednonienasyconych), a masło (~60% tłuszczów nasyconych) – tłuszczem nasyconym.
- Tłuszcze nasycone. Tłuszcze te są niezbędne dla właściwego funkcjonowania systemu odpornościowego, gęstość kości i utrzymania właściwego poziomu testosteronu. Przez wiele lat wrzucano je do tej samej, szkodliwej kategorii, co tłuszcze trans, jednak badania udowodniły, że są one niezbędne dla pracy organizmu. Udowodniono również, że nie są powiązane z ryzykiem pojawiania się chorób serca. Tłuszcze nasycone znaleźć można w mięsie, jajkach czy maśle – produktach, które jemy od tysięcy lat. Poprawiają poziomy cholesterolu HDL/LDL.
- Tłuszcze wielonienasycone. Tłuszcze te występują zwykle w postaci tłuszczów roślinnych i przez wiele lat były wychwalane jako bardzo zdrowe. Problem w tym, że zwykle występują w mocno przetworzonej formie. Powinno się unikać wszystkich rzekomo zdrowych dla serca margaryn i miksów. Badania pokazały, że rosnąca częstotliwość występowania chorób serca jest związana z płynnymi olejami roślinnymi i tłuszczami trans, a nie z tłuszczami nasyconymi. Nie należy tego jednak źle zrozumieć – ryby również posiadają wysoką zawartość tłuszczów wielonienasyconych, które są bardzo korzystne dla zdrowia.
- Najprościej jest zapamiętać, że przetworzone tłuszcze wielonienasycone są złe (pogarszają poziom cholesterolu HDL/LDL), a naturalne nieprzetworzone tłuszcze wielonienasycone są dobre (poprawiają wyniki cholesterolu HDL/LDL).
- Tłuszcze jednonienasycone. Są dobrze znane i uznawane za zdrowe. Rozmaite badania pokazują ich dobry wpływ na wiele aspektów zdrowia, w tym poprawę poziomów cholesterolu HDL i LDL. Przykładami zdrowych tłuszczów jednonienasyconych jest oliwa z oliwek i olej słonecznikowy.
- Tłuszcze trans. Nie występują w tłustych pokarmach (tylko w tłustych i jednocześnie przetworzonych pokarmach), jednak warto o nich wspomnieć. Chyba każdy już słyszał o ich fatalnym wpływie na zdrowie. Powstają w efekcie reakcji chemicznych pozwalających dłużej zachować świeżość produktu. Uwodornienie jest procesem dodającym wodór do tych tłuszczów, co powoduje zmianę pozycji cząsteczek wodoru w łańcuchu kwasu tłuszczowego. Krótko: jeśli coś zawiera tłuszcze trans, należy to omijać z daleka. Ich spożycie powoduje choroby serca oraz pogarsza poziom cholesterolu HDL/LDL).
Zobacz inne artykuły
Interesuje Cię dieta ketogeniczna? Doskonale trafiłeś! Tutaj znajdziesz wszystkie informacje dotyczące diety keto dla początkujących. Dowiesz się co jeść, jakie zasady diety ketogenicznej stosować czy jakie efekty możesz osiągnąć. Dokładnie przeanalizuj nasz przewodnik dla początkujących w świecie keto – to pierwszy krok, który robisz w kierunku poprawy Twojego zdrowia i samopoczucia!
Rola diety w leczeniu choroby Gravesa – Basedowa
Najczęstszą przyczyną wizyty u dietetyka jest niekontrolowany przyrost masy ciała i trudności w odchudzaniu. I takim osobom – borykającym się z problemem nadmiarowych kilogramów – trudno jest uwierzyć, że są osoby, które mają zgoła odmienny problem. Mowa o zbyt niskiej masie ciała i problemach z przywróceniem wagi do wartości prawidłowych. Jako dietetyk specjalizujący się w […]
Czy jesteś narażony na rozwój insulinooporności?
Jeszcze kilka lat temu mało kto słyszał o insulinooporności, dziś natomiast problem ten jest powszechnie omawiany. Po części wynika to z faktu, iż w ostatnich latach lawinowo wzrasta zachorowalność na insulinooporność oraz ze stale rosnącej wiedzy na temat tego schorzenia.
Dlaczego tyjemy i jak sobie z tym poradzić?
Niestety w ostatnich latach coraz bardziej nasila się epidemia otyłości i coraz wyraźniej uwidacznia się pewien paradoks, ponieważ wraz ze wzrostem świadomości na temat przyczyn tycia, niestety nie zmniejsza się ilość ludzi otyłych. Znany amerykański dziennikarz Gary Taubes, specjalizujący się w tematyce naukowej w zakresie żywienia, w swoich badaniach publikowanych w książce „Dlaczego tyjemy i […]
15 praktycznych porad dla osób stosujących zasady diety ketogenicznej
Zacząłeś stosować nowe zasady żywieniowe lub chciałbyś spróbować, ale nie wiesz dokładnie na jakieś rzeczy zwracać uwagę? Poniższe porady będą dobrym uzupełnieniem do Twojej obecnej wiedzy w zakresie diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej, czyli diety ketogenicznej. Na co należy zwracać uwagę? Nie lękaj się tłuszczu! Przygotowywane przez Ciebie posiłki powinny być tłuste. Zaopatrz się w nierafinowany […]