Uczucie głodu, często kojarzone z pustym brzuchem, tak naprawdę jest spowodowane czymś zupełnie innym, niż brakiem pożywienia w żołądku. Głód nie powstaje w brzuchu. To niemiłe uczucie powstaje w naszej głowie i jest związane z niskim poziomem cukru w naszym organizmie. Dzieje się tak, gdy przyzwyczaimy mózg do łatwo przyswajalnego, ale krótkotrwałego źródła energii, jakim są węglowodany i różne odmiany cukru. Nasz mózg szybko uzależnia się od stałego dopływu “łatwej” energii i domaga się kolejnych posiłków, co większość osób utożsamia z głodem. Paradoksalnie więc, jedzenie węglowodanów nie zaspokaja głodu, a wręcz przeciwnie, wywołuje go!
Czy wiesz jaka jest najbardziej uzależniająca substancja na świecie? To nie żaden z narkotyków, tytoń ani alkohol, to właśnie cukier. Dostępny w każdym sklepie, jest nie tylko najbardziej szkodliwym składnikiem pożywienia wielu ludzi, ale również najbardziej uzależniającym. W eksperymencie przeprowadzonym na szczurach naukowcy dali gryzoniom swobodny dostęp do kokainy i cukru, aby te mogły wpaść w uzależnienie od obu substancji. Następnie zaproprogramowali dystrybutor kokainy i cukru w taki sposób, aby szczury po zjedzeniu jednej substancji traciły możliwość pobrania drugiej przez 24 godziny. Jeśli szczur spróbwał cukru, dystrubtor z kokainą był zamknięty cały dzień i na odwrót. Efekt tego ekspertymentu był taki, że szczury zaprzestały konsumpcji narkotyku – kokainy, na rzecz stałego dostępu do cukru. Daje to do myślenia?
Ile razy po posiłku ubogim w węglowodany nie czułeś się syty, a wystarczyło zjeść deser lub kawałek czekolady i mózg dostawał to czego chciał, a uczucie głodu znikało?
Przypomnijmy, że nasz organizm może działać na dwóch rodzajach “paliwa”. Są nimi glukoza, której źródłem są węglowodany i cukier oraz tłuszcz. Nasz organizm nie potrafi magazynować glukozy, dlatego zamienia jej nadmiar na tłuszcz i magazynuje na “później” w komórkach tłuszczowych. Tylko od nas zależy kiedy to “później” nastąpi. Jeśli będziemy jedli (nie)słynne 5 posiłków dziennie złożonych z węglowodanów, to nasz organizm przez cały dzień będzie w stanie magazynowania tłuszczu “na potem”. Gdy przychodzi sen, organizm przestawia się z pobierania energii z cukru na rzecz zasilania tłuszczem. Tylko dlatego nie budzimy się w nocy, żeby “dojeść”, gdyż natura potrafi przestawić się podczas snu z jednego rodzaju paliwa na drugie. Osoby chore często doświadczają sytuacji, w której budzą się w nocy i uczucie głodu (uzależnienie od cukru) jest tak silne, że muszą zjeść coś, najlepiej słodkiego, bo inaczej nie zasną… Większość osób jednak prześpi całą noc i rano zanim cokolwiek zjemy, nasz organizm nadal jest w fazie rozbijania trójglicerydów na cząsteczki tłuszczowe, które następnie zużywane są do zasilania organizmu w energię.
Jaki jest najczęstszy błąd prowadzący do otyłości i chorób? Wypicie słodkiego napoju zaraz po przebudzeniu, herbaty lub kawy z cukrem czy soku owocowego, zjedzenie węglowodanów pod postacią chleba. Wystarczy niewielka ilość cukru lub węglowodanów, aby nasz organizm zaprzestał rozkładu trójglicerydów na cząsteczki tłuszczu (czyli spalał naszą tkankę tłuszczową) i rozpoczął proces odwrotny czyli magazynowanie energii “na później”. Odwrócenie sposobu zasilania organizmu z glukozy na tłuszcz w ciągu dnia jest bardzo trudne, właśnie ze względu na uczucie głodu i uzależnienie od cukru. Z tego powodu najłatwiej jest zacząć stosować nasze zalecenia diety ketogenicznej po przespanej nocy, gdy organizm znajduje się w stanie spalania tłuszczu.
Joanna Łysakdietetyk, specjalistka żywienia ketogenicznegoZapraszamy na konsultacje z naszą specjalistką żywienia ketogenicznego.kontakt Przy jedzeniu węglowodanów i cukru działa ta sama dobrze znana zależność, co w przypadku słodkich napojów. Picie dużych ilości takich napojów nie zaspokaja pragnienia, a tylko je zwiększa. Przyczyną takiego stanu rzeczy są cukry. W trakcie jedzenia węglowodanów enzymy trawienne rozbijają cukry, które trafiają w efekcie do krwioobiegu. Nasze komórki wchłaniają glukozę i zużywają ją na „paliwo” dla organizmu.
Problem w tym, że nasz organizm nie jest w stanie odkładać węglowodanów „na później”. Kiedy jesz posiłek obfity w węglowodany jest on bardzo szybko trawiony i opuszcza żołądek. Wraz z opróżnieniem żołądka bardzo szybko powraca poczucie głodu. Szybko pojawia się też zmęczenie i poczucie, że należałoby znów coś zjeść. Dzieje się tak, ponieważ glukoza, w którą zamieniane są węglowodany, może napędzać organizm bardzo krótko.
Już po godzinie czy dwóch, nawet po zjedzeniu obfitego posiłku czujemy się „głodni”. Stąd wzięło się błędne przekonanie, że należy jeść 5 posiłków dziennie. Tyle tylko, że nie zaspokajają one potrzeb organizmu, a zagłuszają jedynie sygnały wysyłane przez mózg z powodu braku cukru. Na tym nie koniec, ponieważ nadmiar cukru przetwarzany jest i odkładany przez organizm w postaci tłuszczu.
Cukier nie aktywuje któregokolwiek z hormonów, jak cholecystokinina czy peptyd YY, odpowiadających za poczucie sytości. Nie aktywuje również receptorów w żołądku, sygnalizujących sytość. W efekcie – jemy dużo, przejadamy się, często czujemy się głodni i tyjemy.
Sytuacja wygląda jeszcze gorzej, jeśli weźmiemy pod uwagę wpływ, jaki pokarmy węglowodanowe mają na poziom cukru we krwi. Zaraz po spożyciu posiłku bogatego w węglowodany stężenie cukru we krwi wzrasta bardzo gwałtownie. Ponieważ wysoki poziom cukru może być niebezpieczny dla zdrowia, trzustka wyrzuca insulinę w zwiększonym tempie i wzrasta jej poziom we krwi. Znajdująca się tam glukoza szybko wchodzi do komórek, a jej stężenie gwałtownie spada. Niewielkie stężenie glukozy jest sygnałem dla mózgu, że potrzeba jej więcej, więc inicjuje uczucie głodu, co zachęca do jedzenia i koło się zamyka, a niewykorzystana glukoza przetwarzana jest w tłuszcz.
Odpowiedzią jest przestawienie się na wykorzystanie tłuszczu jako paliwa dla organizmu. W odróżnieniu od cukrów (węglowodanów), może on zasilać nasz organizm przez cały czas. Dzięki temu, że jest on dostępny dla organizmu bez przerwy, ponieważ jest przez nas naturalnie magazynowany – pozwala na stałe zasilanie organizmu w niezbędną mu energię i składniki odżywcze. Co więcej, pobieranie energii z tłuszczu pozwala na uniknięcie opisanych wyżej napadów poczucia głodu spowodowanych skokami cukru we krwi. W trakcie zmiany nawyków uczucie głodu występuje tylko w początkowym okresie, ponieważ mózg jest przyzwyczajony do pozyskiwania energii z węglowodanów. Gwarantujemy, że to uczucie z czasem mija, pojawia się natomiast cały szereg pozytywnych zjawisk: zwiększona ilość energii, lepsze samopoczucie, naturalnie występująca utrata wagi czy poprawa nastroju.
Zachęcamy do korzystania z naszych przykładowych przepisów, dzięki którym stworzysz swoje menu diety ketogenicznej i jadłospis na 14 dni czy dłuższy okres czasu. Nasze przepisy mogą być dla Ciebie inspiracją do tworzenia własnych, apetycznych i zdrowych posiłków ketogenicznych. Znajdziesz u nas przepisy na keto pizzę, keto burgery czy naleśniki. Smacznego!
Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.