Zamienniki

Keto zamienniki makaronu, naleśników i pizzy – czy to możliwe?
Chcesz przejść na dietę ketogeniczną, ale nie wyobrażasz sobie rezygnacji z takich produktów, jak makarony, bułki, pizza, chleb czy naleśniki? A gdybyśmy Ci powiedzieli, że wcale nie musisz z nich rezygnować? Wystarczy zastosować keto zamienniki, które znacznie ograniczają lub całkowicie eliminują ilość węglowodanów w posiłku, a tym samym spełniają warunki zasad żywieniowych diety ketogenicznej. Keto makaron przygotujesz z tartej mozzarelli i żółtka, keto naleśniki z jajek i serka śmietankowego, a keto pizzę z mozzarelli, mąki migdałowej, babki jajowatej, jajka i serka śmietankowego. Zamienniki dań na keto są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też sycące, dlatego przestaniesz odczuwać głód między posiłkami i raz na zawsze uwolnisz się od diet narzucających spożywanie 5 posiłków dziennie co 3 godziny.
Keto zamienniki posiłków węglowodanowych
Dieta ketogeniczna opiera się na redukcji węglowodanów do mniej niż 20 g dziennie – z węglowodanów powinno więc pochodzić poniżej 10% energii, a zamienniki w diecie keto nie mogą zawierać cukru i skrobi. Ile to jest 20 g węglowodanów? Tyle mniej więcej co połowa bułki hamburgera. Zastanawiałeś się więc ile g węglowodanów zjadasz w trzech dużych ziemniakach lub trzech kromkach chleba? Te produkty zawierają wiecej niż 50g! Aby natomiast pozyskać 20 g z warzyw, trzeba zjeść ponad pół kilograma tych produktów, dlatego nic dziwnego, że zajmują one ważne miejsce w diecie ketogenicznej. Wśród niskowęglowodanowych rekordzistów znajdziemy m.in. masło, jaja, awokado, ser, sos bearneński, mięso, ryby, oliwę z oliwek i tłuszcz kokosowy. Aby spożyć 20 g węglowodanów z jajek, trzeba by zjeść aż… 30 sztuk! Te pokarmy możesz więc śmiało włączyć do swojej diety, podobnie jak żywność z listy dozwolonych produktów. Wysokowęglowodanowe dania, takie jak naleśniki, makarony, burgery czy kanapki, możesz natomiast z powodzeniem zastąpić, sięgając po keto zamienniki posiłków. Więcej informacji na temat diety ketogenicznej znajdziesz w naszych artykułach i e-bookach.