Keto chleb

kategoria: Śniadania , Zamienniki , 30 minut łatwe
dieta keto

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 łyżki serka śmietankowego (np. Philadelphia)
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 150-160°C.
  2. Przygotowujemy dwie miski – do jednej wbijamy żółtka, do drugiej białka.
  3. Białko ze szczyptą soli należy ubić na maksymalnie sztywną pianę, zależy od tego końcowy efekt.
  4. Do żółtek dodajemy serek i mieszamy.
  5. Wymieszaną masę przelewamy do białek i bardzo delikatnie mieszamy (żeby pozostała puszysta).
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto, dzieląc na 6 okrągłych porcji.
  7. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 17-20 minut.

Porcje keto chleba, których nie zjemy od razu, można schować w lodówce na noc. Staną się wówczas bardziej podobne do tradycyjnego chleba pod względem konsystencji.


Składniki odżywcze

Tłuszcze: 28% / Białka: 36% / Węglowodany: 3%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 0 g


Ketodietetyk