• Rozgrzewamy piekarnik do 150-160°C.
• Przygotowujemy dwie miski – do jednej wbijamy żółtka, do drugiej białka.
• Białko ze szczyptą soli należy ubić na maksymalnie sztywną pianę, zależy od tego końcowy efekt.
• Do żółtek dodajemy serek i mieszamy.
• Wymieszaną masę przelewamy do białek i bardzo delikatnie mieszamy (żeby pozostała puszysta).
• Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto, dzieląc na 6 okrągłych porcji.
• Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 17- 20 minut.
Porcje keto chleba, których nie zjemy od razu, można schować w lodówce na noc. Staną się wówczas bardziej podobne do tradycyjnego chleba pod względem konsystencji.
Wartości odżywcze:
Białko: 28 g Tłuszcz: 36 g Węglowodany: 2,95 g Błonnik: 0 g (łącznie w 6 porcjach)
3 jajka
3 łyżki serka śmietankowego (np. Philadelphia)
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do smaku
Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.