Keto makaron

kategoria: Zamienniki , 20 minut łatwe
dieta keto

Składniki

  • 120 g tartej mozzarelli
  • 1 żółtko

Przygotowanie

  1. Rozpuść ser w mikrofalówce (lub w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym).
  2. Odczekaj około 30 sekund, aż ser minimalnie przestygnie i dodaj żółtko. Wymieszaj dokładnie łopatką.
  3. Podgrzej ponownie przez około 15 sekund.
  4. Rozwałkuj umieszczając ciasto między dwoma natłuszczonymi kawałkami papieru do pieczenia, na grubość około 0,5 cm.
  5. Pokrój we wstążki i wstaw do lodówki na około 4 godziny.
  6. Wrzuć keto makaron do wrzącej, posolonej wody na około 1-2 minuty.
  7. Odcedź i przelej zimną wodą (dzięki temu makaron nie będzie się kleił).

Podawaj ze swoim ulubionym sosem do makaronu.

Keto makaron w nieugotowanej formie można przechowywać w lodówce, jednak nie polecamy robić tego zbyt długo (1-2 dni) ze względu na zawartość surowego żółtka.


Składniki odżywcze

Tłuszcze: 23% / Białka: 2% / Węglowodany: 2%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 2 g


Ketodietetyk