Poradnik dobrego życia

Keto bułki

Przygotowanie

• Rozgrzej piekarnik do 175°C.
• Wymieszaj dokładnie suche składniki w misce (mąkę migdałową, kokosową, siemię lniane, proszek z łupin, sodę oczyszczoną i sól).
• Dodaj jajka, białka, ocet i wodę, a następnie dokładnie zmiksuj.
• Wyłóż blachę papierem do pieczenia i formuj na niej bułki, posypując z wierzchu sezamem. Zachowaj odstępy między bułkami, ponieważ urosną w trakcie pieczenia.
• Wstaw do piekarnika na 45-50 minut.
Ten przepis wymaga dokładności, a czasem kilku podejść, by osiągnąć właściwy efekt. Łupina babki jajowatej musi być zmielona (w proszku), inaczej w miąższu mogą pojawić się dziury.

Jeśli keto bułki nie chcą wyrosnąć – można zrezygnować z żółtek. Gdyby keto bułki po upieczeniu były zbyt wilgotne, można je wysuszyć w 100°C w piekarniku przez 30-60 minut.

Keto bułki 60 minut

Składniki

150 g mąki migdałowej
80 g łupin babki jajowatej w proszku
60 g mąki kokosowej
75 g mielonego siemienia lnianego (można zastąpić większą ilością mąki migdałowej)
2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 całe jajka
6 białek
2 szklanki letniej wody
sezam (do posypania)

Chcesz wiedzieć więcej?

Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.