Poradnik dobrego życia

Keto pizza

Przygotowanie

• Rozgrzej piekarnik do 180°C.
• Rozpuść mozzarellę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej (około 30 sekund).
• Dodaj 3 łyżki serka i wbij jajko, a następnie szybko wymieszaj.
• Dodaj mąkę migdałową i łupiny babki jajowatej i wyrób ciasto w kulę, jak do tradycyjnej pizzy.
• Uformuj ciasto na okrągły placek.
• Blachę wyłóż papierem i wysmaruj tłuszczem.
• Ciasto pieczemy w dwóch etapach: najpierw około 10 minut z jednej strony, a następnie przewracamy na drugą i pieczemy kolejne 5 minut.
• Wyjmujemy ciasto z piekarnika, nakładamy sos i dodatki, wstawiamy z powrotem do piekarnika, aż ser się rozpuści (do 5 minut).

Przygotowana w ten sposób keto pizza ma niespełna 20 g węglowodanów (cała).

Keto pizza 30 minut

Składniki

Na ciasto:
200 g startego sera mozzarella
80 g mąki migdałowej
1 łyżka łupin babki jajowatej
3 łyżki serka śmietankowego
1 jajko
szczypta soli

Sos:
przecier pomidorowy, bazylia, oregano

Na wierzch:
100 g startego sera mozzarella
plastry boczku lub salami

Chcesz wiedzieć więcej?

Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.