Keto pizza

kategoria: Dania główne , Zamienniki , 30 minut średnio-trudne
dieta keto

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g startego sera mozzarella
  • 80 g mąki migdałowej
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Sos:

  • przecier pomidorowy
  • bazylia, oregano

Na wierzch:

  • 100 g startego sera mozzarella
  • plastry boczku lub salami

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Rozpuść mozzarellę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej (około 30 sekund).
  3. Dodaj 3 łyżki serka i wbij jajko, a następnie szybko wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę migdałową i łupiny babki jajowatej i wyrób ciasto w kulę, jak do tradycyjnej pizzy.
  5. Uformuj ciasto na okrągły placek.
  6. Blachę wyłóż papierem i wysmaruj tłuszczem.
  7. Ciasto pieczemy w dwóch etapach: najpierw około 10 minut z jednej strony, a następnie przewracamy na drugą i pieczemy kolejne 5 minut.
  8. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, nakładamy sos i dodatki, wstawiamy z powrotem do piekarnika, aż ser się rozpuści (do 5 minut).

Składniki odżywcze

Tłuszcze: 0% / Białka: 0% / Węglowodany: 0%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 20 g


Ketodietetyk