• Rozpuść mozzarellę w mikrofalówce lub w piekarniku (użyj naczynia żaroodpornego).
• Wbijaj po jednym żółtku i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (wymaga to nieco wysiłku).
• Podziel ciasto na 4 kule.
• Wstaw do lodówki na kwadrans do schłodzenia.
• Natłuść silikonową stolnicę lub papier do pieczenia i roluj ciasto tak, by powstały wałki około 30 cm długości.
• Pokrój każdy z wałków na kluseczki o długości mniej więcej 3 cm.
• Zagotuj w garnku posoloną wodę tak samo jak do gotowania tradycyjnego makaronu i wrzuć gnocchi. Gotuj do wypłynięcia, około 2-3 minuty.
• Rozgrzej na patelni masło i oliwę (mniej więcej po jednej łyżce stołowej) i obsmaż keto gnocchi na złoto z każdej strony, około 1-2 minuty.
• Dodaj sól i pieprz do smaku.
Można także przygotować czosnkową wersję keto gnocchi – wystarczy dodać pół łyżeczki mielonego czosnku podczas przygotowania ciasta. Keto gnocchi można podawać np. z pieczarkami, boczkiem czy mięsem.
Jedna porcja zawiera 5 g węglowodanów.
na 2 porcje:
200 g startego sera mozzarella
3 żółtka
masło i oliwa z oliwek
Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.