Taco z wołowiną

kategoria: Dania główne , 40 minut średnio-trudne
dieta keto

Składniki

Na 4 porcje:

Nadzienie:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • ¼ łyżeczki mielonego czosnku
  • ½ łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ czerwonej cebuli
  • masło do smażenia
  • 100 ml wody

Taco:

  • 10 g łupiny babki jajowatej
  • 60 g serka śmietankowego
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 80 g mąki migdałowej

Przygotowanie

Nadzienie:

  1. Wymieszaj czosnek, paprykę, chili, kmin rzymski, sól i pieprz w miseczce.
  2. Poszatkuj cebulę.
  3. Rozgrzej patelnię i obsmaż cebulę na maśle.
  4. Dodaj mięso i obsmażaj je, rozdrabniając.
  5. Gdy mięso zbrązowieje, dodaj przyprawy i wodę (wlewaj ją ostrożnie, w zależności od mięsa, może być jej potrzebne znacznie mniej), a następnie wymieszaj dokładnie.

Taco:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść ser w mikrofalówce (lub w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym).
  2. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj dokładnie.
  3. Dodaj łupiny babki jajowatej i mąkę migdałową, a następnie wyrób ciasto.
  4. Podziel na 4 części i uformuj 4 placki na papierze do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika na 6-8 minut.

Do nadzienia możesz też dodać inne ulubione składniki – obsmażaną paprykę, pomidory lub ser, jednak pamiętaj, że podniesie to ilość węglowodanów w jednej porcji.


Składniki odżywcze

Tłuszcze: 0% / Białka: 0% / Węglowodany: 0%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 5 g


Ketodietetyk