Poradnik dobrego życia

Taco z wołowiną

Przygotowanie

Nadzienie:

  • Wymieszaj czosnek, paprykę, chilli, kmin rzymski, sól i pieprz w miseczce.
  • Poszatkuj cebulę.
  • Rozgrzej patelnię i obsmaż cebulę na maśle.
  • Dodaj mięso i obsmażaj je, rozdrabniając.
  • Gdy mięso zbrązowieje, dodaj przyprawy i wodę (wlewaj ją ostrożnie, w zależności od mięsa, może być jej potrzebne znacznie mniej), a następnie wymieszaj dokładnie.

Taco:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść ser w mikrofalówce (lub w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym).
  • Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj dokładnie.
  • Dodaj łupiny babki jajowatej i mąkę migdałową, a następnie wyrób ciasto.
  • Podziel na 4 części i uformuj 4 placki na papierze do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika na 6-8 minut.

Do nadzienia możesz też dodać inne ulubione składniki – obsmażaną paprykę, pomidory lub ser, jednak pamiętaj, że podniesie to ilość węglowodanów w jednej porcji.

Jedna porcja zawiera około 5 g węglowodanów.

Taco z wołowiną 40 minut

Składniki

na 4 porcje:
Nadzienie:
500 g mielonej wołowiny
1/4 łyżeczki mielonego czosnku
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 czerwonej cebuli
masło do smażenia
100 ml wody

Taco:
10 g łupiny babki jajowatej
60 g serka śmietankowego
200 g tartej mozzarelli
80 g mąki migdałowej

Chcesz wiedzieć więcej?

Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.