Bigos

kategoria: Dania główne , 120 minut trudne
dieta keto

Składniki

Na 8 porcji:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • mała główka białej kapusty
  • 1 kg mięsa (może być mieszane, wołowina i wieprzowina w równych proporcjach), pokrojonego w kostkę
  • 1 pęto kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 średnie cebule
  • garść suszonych grzybów
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Poszatkuj białą kapustę, wrzuć do dużego garnka z pokrywką i zalej dwiema szklankami wody.
  2. Dodaj grzyby i postaw garnek na niedużym ogniu.
  3. Przepłucz kapustę kiszoną pod bieżącą wodą, odciśnij sok, pokrój i dodaj do białej kapusty.
  4. Pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę i boczek przesmaż krótko na patelni, zeszklij cebulę i dodaj do gotującej się kapusty.
  5. Mieszaj co jakiś czas, w razie potrzeby podlej wodą.
  6. Po około 1,5 godziny dodaj przecier pomidorowy, wino i przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  7. Gotuj przez kolejne 30 minut.

Nasi przodkowie idealnie trafili z tym daniem. Ma dużo tłuszczu, błonnika i praktycznie żadnych węglowodanów.
Bigos możesz podzielić na porcje i zamrozić w woreczkach, będziesz miał gotowy do odgrzania na szybko, pyszny obiad.


Składniki odżywcze

Tłuszcze: 0% / Białka: 0% / Węglowodany: 0%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 0 g


Ketodietetyk