Poradnik dobrego życia

Bigos

Przygotowanie

  • Poszatkuj białą kapustę, wrzuć do dużego garnka z pokrywką i zalej dwiema szklankami wody.
  • Dodaj grzyby i postaw garnek na niedużym ogniu.
  • Przepłucz kapustę kiszoną pod bieżącą wodą, odciśnij sok, pokrój i dodaj do białej kapusty.
  • Pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę i boczek przesmaż krótko na patelni, zeszklij cebulę i dodaj do gotującej się kapusty.
  • Mieszaj co jakiś czas, w razie potrzeby podlej wodą.
  • Po około 1,5 godziny dodaj przecier pomidorowy, wino i przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  • Gotuj przez kolejne 30 minut.

Nasi przodkowie idealnie trafili z tym daniem. Ma dużo tłuszczu, błonnika i praktycznie żadnych węglowodanów.
Bigos możesz podzielić na porcje i zamrozić w woreczkach, będziesz miał gotowy do odgrzania na szybko, pyszny obiad.

Bigos 120 minut

Składniki

na 8 porcji:
1,5 kg kiszonej kapusty
mała główka białej kapusty
1 kg mięsa (może być mieszane, wołowina i wieprzowina w równych proporcjach), pokrojonego w kostkę
1 pęto kiełbasy pokrojonej w kostkę
150 g boczku pokrojonego w kostkę
2 średnie cebule
garść suszonych grzybów
100 g przecieru pomidorowego
150 ml czerwonego wytrawnego wina
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz

Chcesz wiedzieć więcej?

Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.