Jajecznica z serem halloumi i boczkiem
Składniki
Na 2 porcje:
- 5-6 jajek
- 125 g boczku pokrojonego w kostkę
- 100 g sera halloumi pokrojonego w kostkę
- pęczek szczypiorku
- garść posiekanej natki pietruszki
- ½ filiżanki oliwek bez pestek
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Pokrój ser i boczek w kostkę.
- Rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj ser, szczypiorek i boczek. Smaż do zbrązowienia.
- Wymieszaj w misce jajka, pietruszkę, sól i pieprz.
- Wlej zawartość miski na wierzch boczku i sera. Zmniejsz ogień, dodaj oliwki i mieszaj przez kilka minut.
- Jajecznicę możesz podać na sałacie.
Wskazówka:
Zamiast halloumi możesz użyć innego gatunku sera – mozzarelli lub fety. Pamiętaj, że topią się znacznie szybciej i dlatego powinieneś dodać je dopiero na końcu.
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 76% / Białka: 22% / Węglowodany: 2%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 2 g