Poradnik dobrego życia

Polędwiczki z pieczarkami w sosie musztardowym

Przygotowanie

  • Polędwiczki pokrój na około 2 cm plastry i oprósz pieprzem.
  • Pokrój pieczarki na ćwiartki i obsmażaj na łyżce oliwy przez ok. 8 minut, mieszając. Pod koniec dodaj masło i smaż jeszcze przez 2 minuty, a następnie przełóż na talerz.
  • Wlej drugą łyżkę oliwy na patelnię, dodaj mięso i smaż około 3 minut z każdej strony.
  • Dodaj musztardę, pieczarki, śmietanę, natkę pietruszki i zagotuj cały czas mieszając. Duś przez około 10 minut pod przykryciem, jeśli sos stanie się zbyt gęsty – dolej niewielką ilość wody.
  • Uwaga: potrawę solimy dopiero przed podaniem, dzięki temu polędwiczki nie będą sztywne.

Podawaj z ogórkiem kiszonym lub puree z kalafiora. Smacznego!

Polędwiczki z pieczarkami w sosie musztardowym 40 minut

Składniki

na 4 porcje:
500 g polędwiczek wieprzowych
300 g pieczarek
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki masła
4 łyżki musztardy
100 ml śmietany 30%
natka pietruszki
pieprz

Chcesz wiedzieć więcej?

Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.