Poradnik dobrego życia

Szparagi na maśle z kremowymi jajkami

Przygotowanie

1. Rozpuść połowę masła na patelni i usmaż jajka na średnim ogniu.
2. Przełoż jajka do blendera, dodaj ser, śmietanę i zmiksuj na gładko. Dodaj sól i pieprz kajeński do smaku.
3. Usmaż szparagi na oliwie na średnim ogniu, na dużej patelni. Dodaj sól, pieprz i odstaw.
4. Rozpuść pozostałe masło na patelni i podgrzewaj, aż zacznie brązowieć. Zdejmij z ognia do przestygnięcia i dodaj sok z cytryny.
5. Przełóż szparagi z powrotem na patelnię i mieszaj, dopóki masło nie będzie gorące.
6. Podawaj szparagi z masłem i kremowymi jajkami.

Wskazówka:
Kremowe jajka ze szparagami komponują się z wieloma innymi rzeczami: rybą, kiełbasą i innymi warzywami.

Wartości odżywcze:
Tłuszcze: 81% / Białka: 15% / Węglowodany: 4%

Ilość węglowodanów w 1 porcji: 6 g

Szparagi na maśle z kremowymi jajkami 25 minut

Składniki

na 2 porcje:
80 g masła
2 jajka
50 g tartego parmezanu
360 ml kwaśnej śmietany
sól
pieprz kajeński
350 g zielonych szparagów
½ łyżki stołowej oliwy z oliwek
½ łyżki stołowej soku z cytryny

Chcesz wiedzieć więcej?

Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.