Poradnik dobrego życia

Złocista granola

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Posiekaj orzechy w robocie kuchennym lub przy pomocy ostrego noża. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
2. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. Pilnuj, aby orzechy i ziarna się nie przypaliły.
3. Wyjmij z piekarnika i przemieszaj dokładnie. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Kiedy granola będzie prawie sucha, wyłącz piekarnik i poczekaj aż wystygnie, pozostawiając blachę z granolą w środku.
4. Podawaj z pełnotłustym greckim jogurtem i odrobiną wanilii. Możesz również dodać śmietanę. Granola jest bardzo odżywcza i syta.

Wskazówka:
Jeśli nie możesz jeść orzechów – dodaj więcej ziaren i wiórków kokosowych. Najważniejsze w granoli są proporcje między suchymi, a płynnymi składnikami – powinny być mniej więcej równe.

Wartości odżywcze:
Tłuszcze: 76% / Białka: 9% / Węglowodany: 11%

Ilość węglowodanów w 1 porcji: 4 g

Złocista granola 60 minut

Składniki

na 5 porcji:
50 g orzechów pekan, laskowych lub migdałów
50 g niesłodzonych wiórków kokosowych
60 g ziaren słonecznika
15 g nasion dyni
15 g nasion sezamu
15 g nasion lnu
¼ łyżki stołowej kurkumy
¼ łyżki stołowej mielonego cynamonu
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
25 g mąki migdałowej
60 ml wody
15 ml oleju kokosowego

Chcesz wiedzieć więcej?

Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.