Keto gnocchi

kategoria: Dania główne , Zamienniki , 30 minut łatwe
dieta keto

Składniki

Na 2 porcje:

  • 200 g startego sera mozzarella
  • 3 żółtka
  • masło i oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Rozpuść mozzarellę w mikrofalówce lub w piekarniku (użyj naczynia żaroodpornego).
  2. Wbijaj po jednym żółtku i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (wymaga to nieco wysiłku).
  3. Podziel ciasto na 4 kule.
  4. Wstaw do lodówki na kwadrans do schłodzenia.
  5. Natłuść silikonową stolnicę lub papier do pieczenia i roluj ciasto tak, by powstały wałki około 30 cm długości.
  6. Pokrój każdy z wałków na kluseczki o długości mniej więcej 3 cm.
  7. Zagotuj w garnku posoloną wodę tak samo jak do gotowania tradycyjnego makaronu i wrzuć gnocchi. Gotuj do wypłynięcia, około 2-3 minuty.
  8. Rozgrzej na patelni masło i oliwę (mniej więcej po jednej łyżce stołowej) i obsmaż keto gnocchi na złoto z każdej strony, około 1-2 minuty.
  9. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Można także przygotować czosnkową wersję keto gnocchi – wystarczy dodać pół łyżeczki mielonego czosnku podczas przygotowania ciasta. Keto gnocchi można podawać np. z pieczarkami, boczkiem czy mięsem.


Składniki odżywcze

Tłuszcze: 0% / Białka: 0% / Węglowodany: 0%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 5 g


Ketodietetyk