Poradnik dobrego życia

Placki kalafiorowe

Przygotowanie

1. Oddziel kalafior od liści i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
2. Wymieszaj kalafior z pozostałymi składnikami w misce i odstaw na 5-10 minut.
3. Rozpuść sporą ilość masła na dużej patelni, na średnim ogniu. Jeśli przygotowujesz większą ilość placków, możesz wstawić pierwsze partie do delikatnie rozgrzanego piekarnika, aby nie wystygły.
4. Nakładaj ciasto i formuj na patelni placki o średnicy około 8-10 cm.
5. Smaż 4-5 minut z każdej strony, pilnując by się nie przypaliły. Nie przewracaj placków zbyt szybko – mogą się wówczas rozpadać.

Wskazówka:
Placki możesz posmarować masłem z przyprawami lub majonezem. Dobrze pasują do sałat.

Wartości odżywcze:
Tłuszcze: 81% / Białka: 10% / Węglowodany: 7%

Ilość węglowodanów w 1 porcji: 5 g

Placki kalafiorowe 30 minut

Składniki

na 4 porcje:
450 g kalafiora
3 jajka
½ startej cebuli
1 łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu
100 g masła do smażenia

Chcesz wiedzieć więcej?

Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.