Placki kalafiorowe

kategoria: Śniadania , 30 minut średnio-trudne
dieta keto

Składniki

Na 4 porcje:

  • 450 g kalafiora
  • 3 jajka
  • ½ startej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 100 g masła do smażenia

Przygotowanie

  1. Oddziel kalafior od liści i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  2. Wymieszaj kalafior z pozostałymi składnikami w misce i odstaw na 5-10 minut.
  3. Rozpuść sporą ilość masła na dużej patelni, na średnim ogniu. Jeśli przygotowujesz większą ilość placków, możesz wstawić pierwsze partie do delikatnie rozgrzanego piekarnika, aby nie wystygły.
  4. Nakładaj ciasto i formuj na patelni placki o średnicy około 8-10 cm.
  5. Smaż 4-5 minut z każdej strony, pilnując by się nie przypaliły. Nie przewracaj placków zbyt szybko – mogą się wówczas rozpadać.

Wskazówka:

Placki możesz posmarować masłem z przyprawami lub majonezem. Dobrze pasują do sałat.


Składniki odżywcze

Tłuszcze: 81% / Białka: 10% / Węglowodany: 7%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 5 g


Ketodietetyk