Taco z wołowiną
Składniki
Na 4 porcje:
Nadzienie:
- 500 g mielonej wołowiny
-
¼ łyżeczki mielonego czosnku
- ½ łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ czerwonej cebuli
- masło do smażenia
- 100 ml wody
Taco:
- 10 g łupiny babki jajowatej
- 60 g serka śmietankowego
- 200 g tartej mozzarelli
- 80 g mąki migdałowej
Przygotowanie
Nadzienie:
- Wymieszaj czosnek, paprykę, chili, kmin rzymski, sól i pieprz w miseczce.
- Poszatkuj cebulę.
- Rozgrzej patelnię i obsmaż cebulę na maśle.
- Dodaj mięso i obsmażaj je, rozdrabniając.
- Gdy mięso zbrązowieje, dodaj przyprawy i wodę (wlewaj ją ostrożnie, w zależności od mięsa, może być jej potrzebne znacznie mniej), a następnie wymieszaj dokładnie.
Taco:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść ser w mikrofalówce (lub w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym).
- Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj dokładnie.
- Dodaj łupiny babki jajowatej i mąkę migdałową, a następnie wyrób ciasto.
- Podziel na 4 części i uformuj 4 placki na papierze do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na 6-8 minut.
Do nadzienia możesz też dodać inne ulubione składniki – obsmażaną paprykę, pomidory lub ser, jednak pamiętaj, że podniesie to ilość węglowodanów w jednej porcji.
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 0% / Białka: 0% / Węglowodany: 0%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 5 g