Frittata ze świeżym szpinakiem

kategoria: Dania główne , Śniadania , 40 minut średnio-trudne
dieta keto

Składniki

  • 2 jajka
  • 65 ml bitej śmietany
  • 55 g świeżego szpinaku
  • 40 g boczku lub kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 40 g tartego sera żółtego
  • ½ łyżki stołowej masła (do smażenia)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 175℃.
  2. Usmaż boczek na maśle do chrupkości. Dodaj szpinak.
  3. Ubij razem jajka i śmietanę, a następnie wlej do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem.
  4. Dodaj na wierzch boczek, szpinak i ser, a następnie piecz przez 25-30 minut.
  5. Jako dodatek proponujemy surówkę z białej lub czerwonej kapusty lub inną kompozycję warzyw, które lubisz najbardziej.

Składniki odżywcze

Tłuszcze: 79% / Białka: 19% / Węglowodany: 2%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 3 g


Ketodietetyk