1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Przesmaż boczek na chrupko na patelni. Przełóż na talerz, a po ostygnięciu pokrusz na małe cząstki. Nie wylewaj wytopionego tłuszczu.
3. Oddziel nóżki pieczarek i posiekaj drobno. Przesmaż je na tłuszczu z boczku,a jeśli trzeba – dodaj masło.
4. Wymieszaj w misce boczek, nóżki pieczarek i pozostałe składniki. Nafaszeruj pieczarki nadzieniem.
5. Ułóż pieczarki na natłuszczonej blaszce albo w naczyniu żaroodpornym.
6. Wstaw do piekarnika na 20 minut (lub do czasu, gdy pieczarki się zrumienią).
Wartości odżywcze:
Tłuszcze: 77% / Białka: 16% / Węglowodany: 6%
Ilość węglowodanów w 1 porcji: 1 g
na 2 porcje:
6-8 pieczarek
100 g boczku
½ – 1 łyżka stołowa masła
100 g serka śmietankowego
1 ½ posiekanego pęczka szczypiorku
½ łyżeczki papryki mielonej
sól, pieprz
Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.