Keto chleb
Składniki
- 3 jajka
- 3 łyżki serka śmietankowego (np. Philadelphia)
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 150-160°C.
- Przygotowujemy dwie miski – do jednej wbijamy żółtka, do drugiej białka.
- Białko ze szczyptą soli należy ubić na maksymalnie sztywną pianę, zależy od tego końcowy efekt.
- Do żółtek dodajemy serek i mieszamy.
- Wymieszaną masę przelewamy do białek i bardzo delikatnie mieszamy (żeby pozostała puszysta).
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto, dzieląc na 6 okrągłych porcji.
- Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 17-20 minut.
Porcje keto chleba, których nie zjemy od razu, można schować w lodówce na noc. Staną się wówczas bardziej podobne do tradycyjnego chleba pod względem konsystencji.
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 28% / Białka: 36% / Węglowodany: 3%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 0 g