Poradnik dobrego życia

Niskowęglowodanowy placek z mięsem

Przygotowanie

1. Obsmaż cebulę i czosnek, dodaj i obsmaż mięso. Dodaj sól, pieprz i zioła.
2. Dodaj przecier pomidorowy i wodę. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto mikserem lub widelcem.
4. Natłuść tortownicę i wyłóż papierem do pieczenia. Rozmieść ciasto, formując wysoki brzeg.
5. Wstaw ciasto do piekarnika na 10-15 minut. Po upływie tego czasu wyjmij je i nałóż do środka nadzienie. Wymieszaj oba rodzaje sera i dodaj na górę. Piecz przez około 30-40 minut na niższej półce piekarnika.

Wartości odżywcze:
Tłuszcze 71% / Białka 24% / Węglowodany 3%

Ilość węglowodanów w 1 porcji: 5 g

Niskowęglowodanowy placek z mięsem 70 minut

Składniki

1 drobno pokrojona cebula
1 drobno pokrojony ząbek czosnku
2 łyżki stołowe masła lub oliwy z oliwek
600 g mielonej wołowiny
sól, pieprz
1 łyżka stołowa suszonego oregano lub bazylii
4 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
120 ml wody

Ciasto:
180 g mąki migdałowej
60 g nasion sezamu
60 g mąki kokosowej
1 łyżka stołowa proszku z łupiny babki jajowatej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
1 jajko
60 ml wody

Na wierzch:
225 g twarożku
200 g tartego sera żółtego

Chcesz wiedzieć więcej?

Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.