Niskowęglowodanowy placek z mięsem

kategoria: Dania główne , 70 minut trudne
dieta keto

Składniki

  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe masła lub oliwy z oliwek
  • 600 g mielonej wołowiny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka stołowa suszonego oregano lub bazylii
  • 4 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 120 ml wody

Ciasto:

  • 180 g mąki migdałowej
  • 60 g nasion sezamu
  • 60 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka stołowa proszku z łupiny babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 60 ml wody

Na wierzch:

  • 225 g twarożku
  • 200 g tartego sera żółtego

Przygotowanie

  1. Obsmaż cebulę i czosnek, dodaj i obsmaż mięso. Dodaj sól, pieprz i zioła.
  2. Dodaj przecier pomidorowy i wodę. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto mikserem lub widelcem.
  4. Natłuść tortownicę i wyłóż papierem do pieczenia. Rozmieść ciasto, formując wysoki brzeg.
  5. Wstaw ciasto do piekarnika na 10-15 minut. Po upływie tego czasu wyjmij je i nałóż do środka nadzienie. Wymieszaj oba rodzaje sera i dodaj na górę. Piecz przez około 30-40 minut na niższej półce piekarnika.

Składniki odżywcze

Tłuszcze: 71% / Białka: 24% / Węglowodany: 3%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 5 g


Ketodietetyk