Poradnik dobrego życia

Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Poszatkuj drobno kapustę.
  • Na dużej patelni obsmaż kapustę w maśle do miękkości (około 10 minut). Uważaj, by się nie przypaliła.
  • Dodaj przyprawy i ocet winny, wymieszaj i przesmaż jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Dodaj masła i obsmaż mięso, aż odparuje większość płynu. Zdejmij z ognia, dodaj sól i pieprz.
  • Dodaj mięso i 2/3 sera do kapusty i wymieszaj.
  • Pozostałym serem posyp zapiekankę z wierzchu.
  • Wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
  • Podawaj z ulubioną sałatką i warzywami.

Jedna porcja zawiera 8 g węglowodanów.

Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego 45 minut

Składniki

Na 2 porcje:
350 g kapusty
100 g masła
200 g mięsa mielonego
1 cebula
1/2 łyżeczki octu winnego
100 g tartego sera żółtego
sól, pieprz, papryka

Chcesz wiedzieć więcej?

Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.