Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego

kategoria: Dania główne , 45 minut średnio-trudne
dieta keto

Składniki

Na 2 porcje:

  • 350 g kapusty
  • 100 g masła
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki octu winnego
  • 100 g tartego sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Poszatkuj drobno kapustę.
  2. Na dużej patelni obsmaż kapustę w maśle do miękkości (około 10 minut). Uważaj, by się nie przypaliła.
  3. Dodaj przyprawy i ocet winny, wymieszaj i przesmaż jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Dodaj masła i obsmaż mięso, aż odparuje większość płynu. Zdejmij z ognia, dodaj sól i pieprz.
  5. Dodaj mięso i ⅔ sera do kapusty i wymieszaj.
  6. Pozostałym serem posyp zapiekankę z wierzchu.
  7. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
  8. Podawaj z ulubioną sałatką i warzywami.

Składniki odżywcze

Tłuszcze: 0% / Białka: 0% / Węglowodany: 0%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 8 g


Ketodietetyk