Poradnik dobrego życia

Granola z imbirem i lukrecją

Przygotowanie

1. Nagrzej piekarnik do 150°C.
2. Ubij białko na sztywno.
3. Wymieszaj suche składniki z migdałami.
4. Dodaj masło i wyrabiaj rękami na gładko.
5. Rozmieść granolę w foremce w kawałkach i umieść w piekarniku na 15-20 minut.
6. Przewracaj ostrożnie co 3 minuty. Orzeszki powinny stać się chrupiące.
7. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Podawaj z greckim jogurtem.

Wartości odżywcze:
Tłuszcze: 81% / Białka: 10% / Węglowodany: 7%

Ilość węglowodanów w 1 porcji: 4 g

Granola z imbirem i lukrecją 25 minut

Składniki

na 8 porcji:
1 białko
120 g siekanych migdałów
20 g nasion sezamu
50 g masła lub oleju kokosowego
70 g niesłodzonych wiórków kokosowych
70 g mąki migdałowej
2-3 łyżeczki mielonej lukrecji
2-3 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli

Chcesz wiedzieć więcej?

Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.