Huevos rancheros
Składniki
- 1 drobno posiekana papryka jalapeno
- ½ żółtej papryki
- 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- ½ cebuli pokrojonej w paski
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- ½ awokado
- świeża kolendra
Przygotowanie
- Rozgrzej łyżkę stołową oleju kokosowego na patelni, na średnim ogniu.
- Smaż czosnek, paprykę, cebulę i jalapeño przez 3 minuty lub do chwili, aż papryka nieco zmięknie.
- Dodaj pomidora i smaż przez kolejne 5 minut, a następnie zdejmij z ognia i odstaw.
- Rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego na patelni, na średnim ogniu.
- Przygotuj jajka sadzone (około 6 minut)
- Podawaj jajka z salsą, kolendrą i plastrami awokado.
Wskazówka:
W trakcie przygotowania radzimy uważać na papryczki jalapeño. Ich najostrzejszą częścią są nasiona. Jeśli chcesz, aby potrawa była nieco mniej pikantna, możesz je wcześniej usunąć. Po przygotowaniu jalapeño umyj dokładnie ręce.
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 69% / Białka: 16% / Węglowodany: 14%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 18 g