Granola z imbirem i lukrecją
Składniki
Na 8 porcji:
- 1 białko
- 120 g siekanych migdałów
- 20 g nasion sezamu
- 50 g masła lub oleju kokosowego
- 70 g niesłodzonych wiórków kokosowych
- 70 g mąki migdałowej
- 2-3 łyżeczki mielonej lukrecji
- 2-3 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 150°C.
- Ubij białko na sztywno.
- Wymieszaj suche składniki z migdałami.
- Dodaj masło i wyrabiaj rękami na gładko.
- Rozmieść granolę w foremce w kawałkach i umieść w piekarniku na 15-20 minut.
- Przewracaj ostrożnie co 3 minuty. Orzeszki powinny stać się chrupiące.
- Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Podawaj z greckim jogurtem.
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 81% / Białka: 10% / Węglowodany: 7%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 4 g