Frittata ze świeżym szpinakiem
Składniki
- 2 jajka
- 65 ml bitej śmietany
- 55 g świeżego szpinaku
- 40 g boczku lub kiełbasy pokrojonej w kostkę
- 40 g tartego sera żółtego
- ½ łyżki stołowej masła (do smażenia)
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 175℃.
- Usmaż boczek na maśle do chrupkości. Dodaj szpinak.
- Ubij razem jajka i śmietanę, a następnie wlej do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem.
- Dodaj na wierzch boczek, szpinak i ser, a następnie piecz przez 25-30 minut.
- Jako dodatek proponujemy surówkę z białej lub czerwonej kapusty lub inną kompozycję warzyw, które lubisz najbardziej.
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 79% / Białka: 19% / Węglowodany: 2%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 3 g