Szparagi na maśle z kremowymi jajkami
Składniki
Na 2 porcje:
- 80 g masła
- 2 jajka
- 50 g tartego parmezanu
- 360 ml kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz kajeński
- 350 g zielonych szparagów
- ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek
- ½ łyżki stołowej soku z cytryny
Przygotowanie
- Rozpuść połowę masła na patelni i usmaż jajka na średnim ogniu.
- Przełóż jajka do blendera, dodaj ser, śmietanę i zmiksuj na gładko. Dodaj sól i pieprz kajeński do smaku.
- Usmaż szparagi na oliwie na średnim ogniu, na dużej patelni. Dodaj sól, pieprz i odstaw.
- Rozpuść pozostałe masło na patelni i podgrzewaj, aż zacznie brązowieć. Zdejmij z ognia do przestygnięcia i dodaj sok z cytryny.
- Przełóż szparagi z powrotem na patelnię i mieszaj, dopóki masło nie będzie gorące.
- Podawaj szparagi z masłem i kremowymi jajkami.
Wskazówka:
Kremowe jajka ze szparagami komponują się z wieloma innymi rzeczami: rybą, kiełbasą i innymi warzywami.
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 81% / Białka: 15% / Węglowodany: 4%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 6 g