Szparagi na maśle z kremowymi jajkami

kategoria: Śniadania , 25 minut średnio-trudne
dieta keto

Składniki

Na 2 porcje:

  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g tartego parmezanu
  • 360 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz kajeński
  • 350 g zielonych szparagów
  • ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek
  • ½ łyżki stołowej soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Rozpuść połowę masła na patelni i usmaż jajka na średnim ogniu.
  2. Przełóż jajka do blendera, dodaj ser, śmietanę i zmiksuj na gładko. Dodaj sól i pieprz kajeński do smaku.
  3. Usmaż szparagi na oliwie na średnim ogniu, na dużej patelni. Dodaj sól, pieprz i odstaw.
  4. Rozpuść pozostałe masło na patelni i podgrzewaj, aż zacznie brązowieć. Zdejmij z ognia do przestygnięcia i dodaj sok z cytryny.
  5. Przełóż szparagi z powrotem na patelnię i mieszaj, dopóki masło nie będzie gorące.
  6. Podawaj szparagi z masłem i kremowymi jajkami.

Wskazówka:

Kremowe jajka ze szparagami komponują się z wieloma innymi rzeczami: rybą, kiełbasą i innymi warzywami.


Składniki odżywcze

Tłuszcze: 81% / Białka: 15% / Węglowodany: 4%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 6 g


Ketodietetyk