Kremowa zapiekanka z kurczakiem
Składniki
Na 2 porcje:
- 500 g piersi z kurczaka
- 100 g tartego żółtego sera
- 150 ml śmietany
- 150 g kalafiora
- 1 pomidor
- 1 łyżka stołowa zielonego pesto
- sok z ćwiartki cytryny
- 1½ łyżki stołowej masła
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Wymieszaj śmietanę z pesto i sokiem z cytryny.
- Przypraw kurczaka dodając sól i pieprz, a następnie obsmaż z obu stron na maśle.
- Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i wlej śmietanę.
- Posiekaj por, pokrój pomidor i kalafior i ułóż warstwami w naczyniu.
- Posyp z wierzchu serem i wstaw do piekarnika na około 30 minut.
Podawaj w towarzystwie sałatki z zielonych warzyw polanych oliwą.
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 0% / Białka: 0% / Węglowodany: 0%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 7 g