Keto gnocchi
Składniki
Na 2 porcje:
- 200 g startego sera mozzarella
- 3 żółtka
- masło i oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Rozpuść mozzarellę w mikrofalówce lub w piekarniku (użyj naczynia żaroodpornego).
- Wbijaj po jednym żółtku i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (wymaga to nieco wysiłku).
- Podziel ciasto na 4 kule.
- Wstaw do lodówki na kwadrans do schłodzenia.
- Natłuść silikonową stolnicę lub papier do pieczenia i roluj ciasto tak, by powstały wałki około 30 cm długości.
- Pokrój każdy z wałków na kluseczki o długości mniej więcej 3 cm.
- Zagotuj w garnku posoloną wodę tak samo jak do gotowania tradycyjnego makaronu i wrzuć gnocchi. Gotuj do wypłynięcia, około 2-3 minuty.
- Rozgrzej na patelni masło i oliwę (mniej więcej po jednej łyżce stołowej) i obsmaż keto gnocchi na złoto z każdej strony, około 1-2 minuty.
- Dodaj sól i pieprz do smaku.
Można także przygotować czosnkową wersję keto gnocchi – wystarczy dodać pół łyżeczki mielonego czosnku podczas przygotowania ciasta. Keto gnocchi można podawać np. z pieczarkami, boczkiem czy mięsem.
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 0% / Białka: 0% / Węglowodany: 0%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 5 g