Keto bułki
Składniki
- 150 g mąki migdałowej
- 80 g łupin babki jajowatej w proszku
- 60 g mąki kokosowej
- 75 g mielonego siemienia lnianego (można zastąpić większą ilością mąki migdałowej)
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 całe jajka
- 6 białek
- 2 szklanki letniej wody
- sezam (do posypania)
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 175°C.
- Wymieszaj dokładnie suche składniki w misce (mąkę migdałową, kokosową, siemię lniane, proszek z łupin, sodę oczyszczoną i sól).
- Dodaj jajka, białka, ocet i wodę, a następnie dokładnie zmiksuj.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i formuj na niej bułki, posypując z wierzchu sezamem. Zachowaj odstępy między bułkami, ponieważ urosną w trakcie pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na 45-50 minut.
Ten przepis wymaga dokładności, a czasem kilku podejść, by osiągnąć właściwy efekt. Łupina babki jajowatej musi być zmielona (w proszku), inaczej w miąższu mogą pojawić się dziury.
Jeśli keto bułki nie chcą wyrosnąć – można zrezygnować z żółtek. Gdyby keto bułki po upieczeniu były zbyt wilgotne, można je wysuszyć w 100°C w piekarniku przez 30-60 minut.
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 0% / Białka: 0% / Węglowodany: 0%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 0 g