Keto bułki

kategoria: Przekąski , Zamienniki , 60 minut średnio-trudne
dieta keto

Składniki

  • 150 g mąki migdałowej
  • 80 g łupin babki jajowatej w proszku
  • 60 g mąki kokosowej
  • 75 g mielonego siemienia lnianego (można zastąpić większą ilością mąki migdałowej)
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 całe jajka
  • 6 białek
  • 2 szklanki letniej wody
  • sezam (do posypania)

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  2. Wymieszaj dokładnie suche składniki w misce (mąkę migdałową, kokosową, siemię lniane, proszek z łupin, sodę oczyszczoną i sól).
  3. Dodaj jajka, białka, ocet i wodę, a następnie dokładnie zmiksuj.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i formuj na niej bułki, posypując z wierzchu sezamem. Zachowaj odstępy między bułkami, ponieważ urosną w trakcie pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika na 45-50 minut.

Ten przepis wymaga dokładności, a czasem kilku podejść, by osiągnąć właściwy efekt. Łupina babki jajowatej musi być zmielona (w proszku), inaczej w miąższu mogą pojawić się dziury.

Jeśli keto bułki nie chcą wyrosnąć – można zrezygnować z żółtek. Gdyby keto bułki po upieczeniu były zbyt wilgotne, można je wysuszyć w 100°C w piekarniku przez 30-60 minut.


Składniki odżywcze

Tłuszcze: 0% / Białka: 0% / Węglowodany: 0%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 0 g


Ketodietetyk