Bigos
Składniki
Na 8 porcji:
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- mała główka białej kapusty
- 1 kg mięsa (może być mieszane, wołowina i wieprzowina w równych proporcjach), pokrojonego w kostkę
- 1 pęto kiełbasy pokrojonej w kostkę
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- 2 średnie cebule
- garść suszonych grzybów
- 100 g przecieru pomidorowego
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Poszatkuj białą kapustę, wrzuć do dużego garnka z pokrywką i zalej dwiema szklankami wody.
- Dodaj grzyby i postaw garnek na niedużym ogniu.
- Przepłucz kapustę kiszoną pod bieżącą wodą, odciśnij sok, pokrój i dodaj do białej kapusty.
- Pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę i boczek przesmaż krótko na patelni, zeszklij cebulę i dodaj do gotującej się kapusty.
- Mieszaj co jakiś czas, w razie potrzeby podlej wodą.
- Po około 1,5 godziny dodaj przecier pomidorowy, wino i przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Gotuj przez kolejne 30 minut.
Nasi przodkowie idealnie trafili z tym daniem. Ma dużo tłuszczu, błonnika i praktycznie żadnych węglowodanów.
Bigos możesz podzielić na porcje i zamrozić w woreczkach, będziesz miał gotowy do odgrzania na szybko, pyszny obiad.
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 0% / Białka: 0% / Węglowodany: 0%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 0 g