Jaką ilość białka spożywać?
Nie można pominąć tematu istotności spożywania odpowiedniej ilości białka dla uzyskania stanu ketozy. Kiedy ograniczasz węglowodany, blokujesz w swoim organizmie główne źródło paliwa, dzięki temu w pierwszej kolejności organizm zacznie spalać przechowywany glikogen (inaczej cukier przechowywany).
Zaraz po pozbyciu się glikogenu z organizmu, organizm nie przechodzi bezpośrednio w ketozę – rozpoczyna się glukoneogeneza. Proces ten jest szlakiem metabolicznym, który zamienia źródła niecukrowe w cukier. Do tych niecukrowych źródeł zaliczyć można aminokwasy, które znajdują się w białku. Właśnie te aminokwasy stają się naszym głównym źródłem energii przez kilka dni do tygodni, w zależności od tego, ile białka jemy.
Kiedy spożycie białka jest zbyt wysokie, organizm jest zaopatrzony w wysoką ilością aminokwasów, by przejść przez proces glukoneogenezy i wyprodukować wystarczającą ilość energii dla organizmu. Insulina (hormon magazynujący energię) jest również uwalniana, gdy konsumujemy białko. Częścią jego roli jest przekazywanie komórkom, że wystarczająca ilość energii jest dostępna, więc nie musimy spalać tłuszczu z komórek tłuszczowych i produkować ketonów. Po każdym posiłku wysokobiałkowym wzrasta źródło energii pochodzące z insuliny i aminokwasów, co uniemożliwia organizmowi osiągnięcie głębszych poziomów ketozy.
Z tego względu jedzenie zaledwie 35 g węglowodanów lub mniej nie jest jedyną rzeczą, na której powinieneś się skoncentrować, gdy chcesz przejść w stan ketozy. Ważne jest, abyś spożywał odpowiednią ilość białka. Ogólnie rzecz biorąc, powinieneś starać się uzyskać około 25% kalorii z białka. Jeśli jesteś aktywny fizycznie to możesz przyjmować większe ilości białka. Kiedy codziennie spożywasz właściwą ilość węglowodanów i białka, powinieneś wejść w stan ketozy w ciągu kilku dni, maksymalnie do tygodnia.
Jeśli chcesz dowiedzieć się ile węglowodanów powinno się jeść, aby uzyskać stan ketozy, przejdź do naszego poprzedniego artykułu: Ile węglowodanów spożywać na diecie ketogenicznej?