Wiele osób, zaczynając dostosowywać się do zasad żywienia niskowęglowodanowego, zastanawia się nad tym ile węglowodanów powinno się jeść, aby przejść w stan ketozy?
Ograniczanie węglowodanów jest jednym z najprostszych sposobów na uzyskanie ketozy. Nie wymaga to stosowania postu, nie wymaga nawet mniejszej ilości kalorii – wystarczy ograniczyć spożycie węglowodanów i zjeść wystarczająco dużo białka (a jednocześnie nie za dużo), aby pobudzić spalanie tłuszczu i produkcję ketonów.
Warto również wziąć pod uwagę inne czynniki, takie jak spożycie tłuszczu, stres i poziom aktywności, ale dobrze jest wiedzieć, ile węglowodanów trzeba jeść, aby uzyskać stan ketozy.
Niezależnie od tego, ile zmiennych wpływa na ketozę, ważne jest, aby od czegoś zacząć, a węglowodany są najważniejszą miarą, od której zaczyna się coraz bardziej popularna i wysoce skuteczna dieta ketogeniczna.
Dla większości ludzi utrzymywanie łącznej ilości węglowodanów poniżej 35 g, węglowodanów netto poniżej 25 g (najlepiej poniżej 20 g) doprowadzi do głębokiej ketozy po około tygodniu czasu (aby obliczyć zużycie węglowodanów netto – po prostu odejmij całkowite spożycie błonnika od łącznej ilości węglowodanów).
Aby spożywać tak małą ilość węglowodanów, trzeba być czujnym w Joanna Łysakdietetyk, specjalistka żywienia ketogenicznegoZapraszamy na konsultacje z naszą specjalistką żywienia ketogenicznego.kontakt zakresie swoich wyborów żywieniowych. Może się okazać, że wiele z Twoich ulubionych potraw przekracza dzienny limit węglowodanów. Nawet zdrowsze pokarmy, takie jak owoce i warzywa, są bogate w cukry i węglowodany, ale nie zniechęcaj się! Gwarantujemy, że jest mnóstwo pysznych dań, które możesz zjeść stosując zasady diety niskowęglowodanowej lub ketogenicznej. Jeśli jesteś ciekawy przykładowych posiłków, zachęcamy do zapoznania się z naszą sekcją z przepisami na diecie tłuszczowej.
Spójrz na poniższą listę i zobacz co powinieneś, a czego nie powinieneś jeść na diecie ketogenicznej.
• Ziarna – pszenica, kukurydza, ryż, płatki zbożowe itp.
• Cukier – miód, agawa, syrop klonowy itp.
• Owoce – jabłka, banany, pomarańcze itp.
• Bulwy – ziemniaki, bataty itp.
• Mięso – ryby, wołowina, jagnięcina, drób, jajka itp.
• Liściasta zielenina – szpinak, jarmuż, sałata itp.
• Warzywa naziemne – brokuły, kalafior itp.
• Wysokotłuszczowy nabiał – twarde sery, śmietana o dużej zawartości tłuszczu, masło itp.
• Orzechy i nasiona – orzechy makadamia, orzechy włoskie, nasiona słonecznika itp.
• Awokado i jagody – maliny, jeżyny i inne jagody o niskim indeksie glikemicznym
• Inne tłuszcze – nierafinowany olej kokosowy, wysokotłuszczowy sos sałatkowy, tłuszcze nasycone itp.
Nawet podążając za tą listą, możesz zjeść ponad 35 g całkowitej ilości węglowodanów w ciągu dnia, dlatego warto zwracać uwagę na to jakie produkty spożywamy i zapoznać się z ich zawartością węglowodanów. Nie wolno zapominać, że przejście w stan ketozy nie dotyczy wyłącznie spożywanych węglowodanów. Białko odgrywa również istotną rolę na drodze do ketozy, więcej na ten temat znajdziesz w następnym artykule.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi informacjami i wskazówkami na temat zdrowego odżywiania i sposobu spalania zbędnej tkanki tłuszczowej, zapisz się do naszego newslettera.
Zostaw nam swój adres email. Otrzymasz od nas szereg wskazówek i porad, które pomogą Ci w zdrowym odżywianiu.