Rola diety w chorobie Hashimoto
Hashimoto to znana od ponad 100 lat choroba tarczycy, która spowodowana jest uszkadzającym działaniem autoprzeciwciał na tkanki tarczycy. Mimo, iż o chorobie tej wiadomo coraz więcej, wciąż jeszcze spory odsetek chorych pozostaje niezdiagnozowany.
Jeśli masz szczęście w nieszczęściu i szybko rozpoznano u Ciebie zapalenie tarczycy Hashimoto, to dobrze się stało, że trafiłeś na tę stronę. Oznacza to, iż masz świadomość, jak ważna jest dieta w Hashimoto – a ja pomogę Ci skomponować zindywidualizowany jadłospis. Jeśli natomiast nie postawiono jeszcze diagnozy, ale podejrzewasz u siebie chorobę autoimmunologiczną tarczycy – pomogę Ci rozpoznać objawy chorej tarczycy i uzupełnić zaleconą przez lekarza farmakoterapię dietą. A więc zacznijmy od wyjaśnienia, czym właściwie jest Hashimoto i jak rozpoznać tą chorobę.
Czym jest zapalenie tarczycy Hashimoto?
U podstaw zapalenia tarczycy Hashimoto leży proces autoimmunologiczny, czyli uszkodzenie własnych tkanek organizmu przez układ odpornościowy. W prawidłowo funkcjonującym organizmie zadaniem układu odpornościowego jest unieszkodliwianie drobnoustrojów czy alergenów. U osób chorych na Hashimoto ma miejsce zupełnie inny proces. Układ immunologiczny błędnie rozpoznaje komórki tarczycy jako obce i syntetyzuje przeciwko nim przeciwciała. Te docierają do białek tarczycy – tyreoglobuliny i peroksydazy tarczycowej i uszkadzają je, generując przewlekły stan zapalny. Ostatecznie dochodzi do uszkodzenia całego narządu i spadku syntezy hormonów tarczycy. A niedobór hormonów tarczycy oznacza zaburzenia metabolizmu i funkcjonowania całego organizmu.
U podłoża choroby Hashimoto leżą predyspozycje genetyczne, do grupy ryzyka należą zatem zwłaszcza te osoby, u których stwierdzane jest rodzinne występowanie choroby. Proces autoimmunologiczny może być aktywowany przez palenie papierosów, stres, infekcje wirusowe, niewłaściwą dietę obfitującą w alergeny, które prowadzą do nieszczelności ścian jelit i aktywacji układu immunologicznego. Znacznie częściej chorują kobiety, a okres najczęstszych zachorowań przypada na wiek 45 – 65 lat. Zdarzają się także przypadki Hashimoto u mężczyzn.
Sprawdź również: Czy masz niedoczynność tarczycy?
Zapalenie tarczycy – objawy, których nie możesz przeoczyć
Wydawałoby się, że objawy chorej tarczycy są na tyle zauważalne, że trudno je przeoczyć. I rzeczywiście – każdy zauważy nagły przyrost masy ciała, spowolnioną akcję serca i nadciśnienie, przewlekłe zmęczenie i ciągłą senność. Do tego wszystkiego dołączyć może rozdrażnienie, zaburzenia koncentracji, stany depresyjne, zaparcia, wypadanie włosów i mocno przesuszona skóra. Wyobraź sobie jednak, że objawy te pojawiają się stopniowo, jedna po drugiej – wtedy bardzo łatwo o błędne zinterpretowanie tych objawów jako efektu intensywnego trybu życia, przepracowania, niewłaściwej diety.
Do rozpoznania Hashimoto konieczne są wyniki badań laboratoryjnych – poziomu TSH, fT3 i fT4 oraz przeciwciał anty – TPO i anty – TG. Wtedy endokrynolog przepisuje leki hormonalne, które najczęściej przyjmowane są stale – mieniane są jedynie ich dawki. Stałym elementem terapii jest także dieta. W Hashimoto nie można stosować przypadkowego modelu żywienia, gdyż niewłaściwa dieta może nasilać objawy choroby, spowodować rozwój powikłań oraz kolidować z farmakoterapią.
Dieta przy chorobie Hashimoto – nie bagatelizuj jej
Właściwy model żywienia w Hashimoto służy nie tylko redukcji masy ciała, ale także stosowana jest ze wskazań lekarskich.
Dieta w Hashimoto ma za celu przede wszystkim:
- ograniczenie stanu zapalnego
- zapewnienie takiej ilości kalorii, które pobudzą spowolniony metabolizm i przyczynią się do normalizacji masy ciała
- wyeliminowanie pokarmów uczulających, które mogą aktywować układ immunologiczny i sprzyjać powstaniu zespołu przeciekającego jelita
- uzupełnianie niedoborów pokarmowych
Dieta w chorobie Hashimoto powinna być ustalana indywidualnie – nie można korzystać z diet znalezionych w Internecie czy ułożonych samodzielnie. Ułożenie diety w zapaleniu tarczycy powierzyć należy wyłącznie doświadczonemu dietetykowi.
Moje doświadczenie w pracy z pacjentami cierpiącymi na Hashimoto pozwala mi opracowywać jadłospis indywidualny i dokładnie odpowiadający potrzebom każdego pacjenta. Jeśli to potrzebne, wyeliminujemy gluten i laktozę, zapewnimy odpowiednią podaż białka i węglowodanów. Zadbamy o dostarczenie z dietą dużej ilości antyutleniaczy, witamin i minerałów.
Zarówno farmakoterapię, jak i dietę należy na stałe włączyć w proces leczenia Hashimoto. Tylko taka kombinowana terapia pomoże zredukować uciążliwe objawy i ograniczy powikłania choroby. Pozwoli uspokoić nieco nadmierną reaktywność układu immunologicznego, ograniczy stan zapalny, dostarczy składników odżywczych niezbędnych dla syntezy hormonów tarczycy. Koniecznie musisz wypracować nowe, zdrowe nawyki żywieniowe – a ja Ci w tym pomogę.
Przeczytaj również: Testy na Hashimoto – jak rozpoznać chorobę?