Granola z imbirem i lukrecją

kategoria: Desery i napoje , Przekąski , Śniadania , 25 minut łatwe
dieta keto

Składniki

Na 8 porcji:

  • 1 białko
  • 120 g siekanych migdałów
  • 20 g nasion sezamu
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 70 g niesłodzonych wiórków kokosowych
  • 70 g mąki migdałowej
  • 2-3 łyżeczki mielonej lukrecji
  • 2-3 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 150°C.
  2. Ubij białko na sztywno.
  3. Wymieszaj suche składniki z migdałami.
  4. Dodaj masło i wyrabiaj rękami na gładko.
  5. Rozmieść granolę w foremce w kawałkach i umieść w piekarniku na 15-20 minut.
  6. Przewracaj ostrożnie co 3 minuty. Orzeszki powinny stać się chrupiące.
  7. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Podawaj z greckim jogurtem.


Składniki odżywcze

Tłuszcze: 81% / Białka: 10% / Węglowodany: 7%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 4 g


Ketodietetyk