Rola diety w leczeniu choroby Gravesa – Basedowa
Najczęstszą przyczyną wizyty u dietetyka jest niekontrolowany przyrost masy ciała i trudności w odchudzaniu. I takim osobom – borykającym się z problemem nadmiarowych kilogramów – trudno jest uwierzyć, że są osoby, które mają zgoła odmienny problem.
Mowa o zbyt niskiej masie ciała i problemach z przywróceniem wagi do wartości prawidłowych. Jako dietetyk specjalizujący się w opiece dietetycznej nad pacjentami dotkniętymi schorzeniami hormonalnymi i metabolicznymi wiem, że taka utrata masy ciała generowana chorobą stanowi nie lada wyzwanie. Jest bowiem nie tylko problemem natury estetycznej, ale także stanowi objaw zaburzeń metabolizmu. Jeśli zatem borykasz się z niepokojącym spadkiem masy ciała, zwłaszcza gdy nie towarzyszy mu zmiana nawyków żywieniowych bądź wręcz jesz więcej niż zwykle – dobrze trafiłeś. Pomogę Ci określić przyczyny zbyt niskiej masy ciała i wrócić do należytej wagi w zdrowy sposób, który nie będzie oznaczał zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej na drodze zajadania się fast – foodami.
Czym jest choroba Gravesa – Basedowa?
Choroba Gravesa – Basedowa to najczęstsza postać nadczynności tarczycy. Choroba ta ma podłoże autoimmunologiczne, czyli podyktowana jest błędnym rozpoznaniem tkanek tarczycy jako obce. Układ odpornościowy pacjenta rozpoczyna produkcję specyficznych przeciwciał. W niedoczynności tarczycy przeciwciała te powodują uszkodzenie tarczycy i spadek syntezy hormonów tarczycy. Natomiast w przypadku choroby Gravesa – Basedowa przeciwciała działają zgoła odmiennie – wiążą się z receptorami dla TSH, czyli hormonu tyreotropowego, który pobudza syntezę hormonów tarczycy. I to właśnie ma miejsce w chorobie Gravesa – Basedowa – dochodzi do wzmożonej syntezy trójjodotyroniny i tyroksyny. W związku z tym, że hormony te wpływają na metabolizm i funkcjonowanie wielu układów, objawy choroby Gravesa – Basedowa są bardzo charakterystyczne i trudne do przeoczenia.
Choroba Gravesa – Basedowa – objawy
Jednym z najbardziej charakterystycznych objawów choroby Gravesa – Basedowa jest nadmierna drażliwość i nerwowość, przyspieszona akcja serca oraz drżenie rąk, duszności i uderzenia gorąca. Do tego dochodzi często utrata masy ciała. A czy istnieje zależność: nadczynność tarczycy a tycie? Owszem, w początkowych stadiach choroby Gravesa – Basedowa możliwy jest przyrost masy ciała, z jednoczesnym wzrostem łaknienia.
Kolejne objawy choroby Gravesa – Basedowa to bezsenność, zaburzenia koncentracji i pamięci, nieregularne miesiączki oraz zwiększona potliwość. Ponadto występuje wole, czyli powiększenie w przedniej części szyi, a także oftalmopatia, czyli wytrzeszcz gałek ocznych.
Najczęściej chorobę Gravesa – Basedowa powoduje stres, który stanowi czynnik wyzwalający. Inne aktywatory choroby to palenie papierosów oraz zaburzenia poziomu estrogenów. No właśnie, estrogeny… kobiety są aż 10 – krotnie częściej narażone na rozwój choroby Gravesa – Basedowa, jak i innych schorzeń o podłożu autoimmunologicznym.
Dieta w chorobie Gravesa – Basedowa
Podobnie jak dieta w niedoczynności tarczycy Hashimoto, także sposób odżywiania w chorobie Gravesa – Basedowa ma znaczenie w łagodzeniu objawów choroby oraz zwiększeniu efektywności farmakoterapii. Najważniejszym wyzwaniem jest zapewnienie właściwej kaloryczności diety – a ta musi być w chorobie Gravesa – Basedowa dość wysoka, gdyż wysoki poziom hormonów tarczycy znacząco pobudza metabolizm. Ważne jest zatem dostarczenie wartościowych posiłków, najlepiej o wysokiej gęstości kalorycznej. Największym błędem jest sięgnięcie po słodycze czy fast – foody, które mają zapewnić przytycie. Owszem, są to produkty kaloryczne, ale jednocześnie ubogie w składniki odżywcze. A tych trzeba dostarczyć naprawdę wiele, aby zapobiec rozwojowi niedoborów pokarmowych.
Jeśli zatem zdiagnozowano u Ciebie chorobę Gravesa – Basedowa, jadłospis powinien dostarczać odpowiednią, obliczoną dla Ciebie indywidualnie ilość kalorii, a także optymalną podaż składników odżywczych. Równie istotne jest odpowiednie częste spożywanie posiłków i odpowiednie ich przygotowanie, aby nie dopuścić do utraty dużej ilości cennych mikro – i makroelementów.
Nadczynność tarczycy a dieta ketogeniczna – czy stosowanie tego modelu żywienia jest w tym przypadku możliwe?
Do stosowania diety keto przy nadczynności tarczycy trzeba podejść niezwykle ostrożnie. Przyspiesza ona metabolizm, który u osób z tym schorzeniem jest już zwykle nadmiernie pobudzony. Z tego powodu w przypadku nadczynności tarczycy często zaleca się inne, indywidualnie opracowane plany żywieniowe.
Jednym z nich jest dieta DASH. W jej skład wchodzą produkty, które zawierają składniki pomagające zmniejszyć wydzielanie hormonów tarczycy oraz zwalczać stany zapalne.
Jaka dieta w chorobie Gravesa-Basedowa?
Cierpiąc na nadczynność tarczycy, należy stosować dietę normokaloryczną lub wysokoenergetyczną. Ta pierwsza jest przeznaczona dla osób, które mimo swojej choroby, mają prawidłową masę ciała. Natomiast stosowanie diety wysokoenergetycznej jest wskazane u pacjentów z niedowagą i u których pojawił się zanik mięśni.
Plan żywieniowy dla pacjentów z chorobą Gravesa Basedowa – z nadczynnością tarczycy – powinien uwzględniać odpowiednią podaż zwłaszcza:
- witaminy D i wapnia – pobudzony metabolizmem w przebiegu nadczynności tarczycy powoduje, że wzrasta ryzyko osteopenii i osteoporozy – chorób kości. Natomiast wapń i witamina D pomagają wzmocnić tkankę kostną;
- jodu wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie tarczycy;
- kwasów omega-3, które wspomagają łagodzenie stanów zapalnych;
- antyoksydantów, w tym polifenoli, które pomagają wzmocnić układ immunologiczny.
Jaka prawidłowo zbilansować dietę w chorobie Gravesa-Basedowa?
Prawidłowo zbilansowana dieta (także w chorobie Gravesa-Basedowa) to plan żywieniowy uwzględniający:
- optymalną liczbę kalorii, którą pacjent może spożywać w ciągu doby;
- odpowiednie proporcje makroskładników – białek, węglowodanów i tłuszczów;
- właściwą, dla danego pacjenta, podaż mikroskładników – witamin i minerałów.
Dieta w nadczynności tarczycy to najistotniejszy sposób niefarmakologicznego leczenia choroby Gravesa-Basedowa, zapobiegający nadmiernemu wyniszczeniu i osłabieniu organizmu. Dieta ta ma ponadto na celu zapobieganie rozwojowi towarzyszącej niekiedy chorobie Gravesa-Basedowa insulinooporności.
Plan żywieniowy dla chorego z nadczynnością tarczycy powinien być ułożony przez dietetyka, a nie na własną rękę. To zadanie wymagające wiedzy (m.in. o zawartości składników odżywczych w produktach) oraz umiejętności analizowania sytuacji każdego pacjenta z osobna. Dieta dla chorych z nadczynnością tarczycy (także w przebiegu choroby Gravesa-Basedowa) ma pomóc nie tylko powrócić do prawidłowej masy ciała. Wspiera ona profilaktykę wyniszczenia organizmu, do którego może prowadzić to zaburzenie hormonalne.
Mogę Ci pomóc!
Wraz ze swoimi klientami zawsze jestem w stanie wypracować właściwe nawyki żywieniowe oraz dostosować jadłospis do jednostki chorobowej, preferencji smakowych, możliwości czasowych oraz celu dietetycznego. Nie sięgaj po dostępne w Internecie gotowe diety, gdyż kluczowe w procesie leczenia choroby Gravesa-Basedowa jest indywidualne dostosowanie diety do pacjenta i wyników jego badań. To dopiero na ich podstawie i wnikliwego wywiadu z chorym można opracować właściwy plan żywieniowy uzupełniający farmakologiczne leczenie nadczynności tarczycy.
Nie próbuj także układać diety na własną rękę, gdyż najczęściej kończy się to zajadaniem tzw. pustych kalorii, a także nie powierzaj skomponowania jadłospisu w chorobie Gravesa-Basedowa przypadkowym dietetykom, którzy nie specjalizują się w dietoterapii tego typu schorzeń. Ja mogę pochwalić się dużym doświadczeniem w pracy z osobami cierpiącymi na schorzenia tarczycy, zwieńczonym wieloma sukcesami. W Twoim przypadku także się uda!
Przeczytaj również: Choroba Gravesa – Basedowa – dieta i farmakoterapia