Placki kalafiorowe
Składniki
Na 4 porcje:
- 450 g kalafiora
- 3 jajka
- ½ startej cebuli
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu
- 100 g masła do smażenia
Przygotowanie
- Oddziel kalafior od liści i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
- Wymieszaj kalafior z pozostałymi składnikami w misce i odstaw na 5-10 minut.
- Rozpuść sporą ilość masła na dużej patelni, na średnim ogniu. Jeśli przygotowujesz większą ilość placków, możesz wstawić pierwsze partie do delikatnie rozgrzanego piekarnika, aby nie wystygły.
- Nakładaj ciasto i formuj na patelni placki o średnicy około 8-10 cm.
- Smaż 4-5 minut z każdej strony, pilnując by się nie przypaliły. Nie przewracaj placków zbyt szybko – mogą się wówczas rozpadać.
Wskazówka:
Placki możesz posmarować masłem z przyprawami lub majonezem. Dobrze pasują do sałat.
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 81% / Białka: 10% / Węglowodany: 7%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 5 g