Niskowęglowodanowy placek z mięsem
Składniki
- 1 drobno pokrojona cebula
- 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
- 2 łyżki stołowe masła lub oliwy z oliwek
- 600 g mielonej wołowiny
- sól, pieprz
- 1 łyżka stołowa suszonego oregano lub bazylii
- 4 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
- 120 ml wody
Ciasto:
- 180 g mąki migdałowej
- 60 g nasion sezamu
- 60 g mąki kokosowej
- 1 łyżka stołowa proszku z łupiny babki jajowatej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- 1 jajko
- 60 ml wody
Na wierzch:
- 225 g twarożku
- 200 g tartego sera żółtego
Przygotowanie
- Obsmaż cebulę i czosnek, dodaj i obsmaż mięso. Dodaj sól, pieprz i zioła.
- Dodaj przecier pomidorowy i wodę. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto mikserem lub widelcem.
- Natłuść tortownicę i wyłóż papierem do pieczenia. Rozmieść ciasto, formując wysoki brzeg.
- Wstaw ciasto do piekarnika na 10-15 minut. Po upływie tego czasu wyjmij je i nałóż do środka nadzienie. Wymieszaj oba rodzaje sera i dodaj na górę. Piecz przez około 30-40 minut na niższej półce piekarnika.
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 71% / Białka: 24% / Węglowodany: 3%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 5 g