Keto makaron
Składniki
- 120 g tartej mozzarelli
- 1 żółtko
Przygotowanie
- Rozpuść ser w mikrofalówce (lub w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym).
- Odczekaj około 30 sekund, aż ser minimalnie przestygnie i dodaj żółtko. Wymieszaj dokładnie łopatką.
- Podgrzej ponownie przez około 15 sekund.
- Rozwałkuj umieszczając ciasto między dwoma natłuszczonymi kawałkami papieru do pieczenia, na grubość około 0,5 cm.
- Pokrój we wstążki i wstaw do lodówki na około 4 godziny.
- Wrzuć keto makaron do wrzącej, posolonej wody na około 1-2 minuty.
- Odcedź i przelej zimną wodą (dzięki temu makaron nie będzie się kleił).
Podawaj ze swoim ulubionym sosem do makaronu.
Keto makaron w nieugotowanej formie można przechowywać w lodówce, jednak nie polecamy robić tego zbyt długo (1-2 dni) ze względu na zawartość surowego żółtka.
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 23% / Białka: 2% / Węglowodany: 2%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 2 g