Kto może zachorować na chorobę Gravesa – Basedowa?
Nadczynność tarczycy to częsta dysfunkcja tarczycy, którą rozpoznaje się u coraz większego odsetka osób. Biorąc pod uwagę, że wiele przypadków schorzeń tarczycy wciąż pozostaje nierozpoznanych, szacuje się, że nawet 20% Polaków może cierpieć na różnorodne procesy chorobowe dotyczące tarczycy. Najczęściej są one uwarunkowane genetycznie, zaś niewłaściwy tryb życia może aktywować chorobę. Możesz być w grupie ryzyka, gdy w Twojej rodzinie zdiagnozowano przypadki nadczynności tarczycy. A może już wiesz, że chorujesz na Gravesa – Basedowa.
Zarówno zdiagnozowana choroba, jak i przynależność do grupy ryzyka, wymaga zmiany stylu życia na zdrowszy. Jeśli jesteś gotowy na taką zmianę – dobrze trafiłeś. Moje wieloletnie doświadczenie dietetyka w pracy z pacjentami chorymi na nadczynność tarczycy pozwala wyciągnąć jeden wniosek – spersonalizowana dieta w chorobie Gravesa – Basedowa to świetne uzupełnienie terapii oraz profilaktyka nawrotów choroby.
Jakie są przyczyny choroby Gravesa – Basedowa?
Jak już wspomniałem, u podstaw choroby Gravesa – Basedowa leżą predyspozycje genetyczne, które dotyczą nadreaktywności układu immunologicznego. Rozpoznaje on struktury tarczycy jako obce tkanki i rozpoczyna syntezę przeciwko nim autoprzeciwciał. Na takie schorzenia autoimmunologiczne znacznie bardziej narażone są kobiety, zatem nadczynność tarczycy diagnozowana jest u nich znacznie częściej.
Występowaniu choroby Gravesa – Basedowa u kobiet sprzyjają także zaburzenia hormonalne dotyczące estrogenów, zatem sporo zachorowań odnotowuje się w przebiegu ciąży czy menopauzy. Nie oznacza to oczywiście, że choroba Gravesa – Basedowa u mężczyzn nie występuje.
Poza tymi już wspomnianymi, inne czynniki ryzyka nadczynności tarczycy to:
- współwystępujące choroby autoimmunologiczne
- wiek powyżej 50 roku życia
- palenie tytoniu
- ciągłe narażenie na stres
- operacje tarczycy
- leczenie jodem radioaktywnym
- poddanie napromienieniu.
Jak rozpoznać, czy to niedoczynność, czy nadczynność tarczycy?
Choroba Gravesa – Basedowa to schorzenie o charakterze nawrotowym, z okresami remisji i zaostrzeń. Objawy choroby Gravesa – Basedowa to najczęściej pobudzona akcja serca i niewłaściwe ciśnienie krwi, pobudzenie i drżenie rąk, wilgotna i ciepła skóra, bezsenność. Może pojawić się rozdrażnienie i nerwowość, wzmożony apetyt oraz utrata masy ciała. Natomiast objawy niedoczynność tarczycy są zgoła odmienne – to osłabienie, spowolniona akcja serca, zła tolerancja niskich temperatur i przesuszona skóra. Chorzy uskarżają się ponadto na chroniczne zmęczenie i ospałość oraz przyrost masy ciała.
Zarówno w Hashimoto, jak i chorobie Gravesa – Basedowa wyniki badań wykazują odmienny kierunek zmian. W niedoczynności tarczycy stwierdzany jest zbyt niski poziom hormonów tarczycy, zaś w chorobie Gravesa – Basedowa testy na tarczycę wskazują na zbyt wysoki poziom T3 i T4.
Leczenie Gravesa – Basedowa – nie zapomnij o diecie
Podstawą leczenia nadczynności tarczycy jest stosowanie leków hamujących syntezę tarczycy. Po unormowaniu poziomu T3 i T4 leczenie może być jeszcze kontynuowane na drodze podawania dawek podtrzymujących. Niekiedy stosuje się także leczenie jodem radioaktywnym. Jednak pacjent nie może zapominać, że sam ma niebagatelny wpływ na przebieg terapii. Mowa o zmianie stylu życia – unikanie stresu, zrezygnowanie z używek oraz właściwa dieta w chorobie Gravesa – Basedowa to konieczność.
Zdaję sobie sprawę, że większość pacjentów wychodzi z gabinetu endokrynologa z bardzo ogólnymi zaleceniami żywieniowymi – a to za mało, aby ułożyć jadłospis, który w nadczynności tarczycy sprawdzi się bez zarzutu. Dlatego zachęcam, aby prosto z gabinetu endokrynologa udać się do mnie.
Oferuję kompleksową opiekę dietetyczną pacjentom z zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi. Celem dietoterapii nie jest wyłącznie normalizacja masy ciała (w przypadku Gravesa – Basedowa będzie to dążenie do wzrostu masy ciała), ale także poprawa ogólnego stanu zdrowia, wyglądu i samopoczucia. W chorobie Gravesa – Basedowa dieta odpowiednio zbilansowana pod względem kaloryczności oraz zawartości składników odżywczych to zmiana na całe życie, która pomoże zminimalizować okresy nawrotów choroby.
Przeczytaj również: Choroba Gravesa – Basedowa – schudniesz czy przytyjesz?