Intermittent Fasting – odchudź się jedząc tylko 2 posiłki dziennie
Diet odchudzających jest coraz więcej. Różnią się one kalorycznością, proporcjami makroskładników i eliminowaniem niektórych składników pokarmowych. Posiadają natomiast jedną cechę wspólną – zakładają spożywanie 4-6 posiłków w ciągu dnia. Ma to zapewniać stały dopływ energii i zapobiegać napadom głodu. Dzień powinniśmy zatem rozpoczynać od śniadania, w ciągu dnia spożyć co najmniej 3 kolejne posiłki, a na 2-3 godziny przed snem powinniśmy zjeść kolację.
Jednak coraz więcej osób nie chce lub nie może stosować się do zasady pięciu posiłków dziennie. Niektórzy nie mają na to czasu, inni nie odczuwają potrzeby jedzenia tak często. Z punktu widzenia fizjologii człowieka ma to sens, ponieważ natura wyposażyła nas w ośrodki głodu i sytości w mózgu, abyśmy jedli zgodnie z odczuwanym głodem, a nie według wskazań zegara. To założenie leży u podstaw innowacyjnego sposobu odżywiania – Intermittent Fasting (IF).
Czym jest Intermittent Fasting?
Intermittent Fasting to specyficzny sposób żywienia, który nie polega na głodówkach i ograniczaniu liczby spożywanych kalorii. IF sprowadza się do powstrzymania się od spożywania posiłków w określonym okresie w ciągu doby, a następnie przyjmowaniu posiłków w określonym czasowo oknie żywieniowym. Najpopularniejsze warianty to 16- lub 18-godzinne przerwy w przyjmowaniu posiłków.
W praktyce może to wyglądać tak, że śniadanie zjadamy o godzinie 10-11, kolejny posiłek przyjmujemy około godziny 16-17, a potem następuje kilkunastogodzinna przerwa w jedzeniu. Wiele osób, stosując ten model żywienia, czuje się świetnie, nawet nie wiedząc, że stosują dietę Intermittent Fasting.
Korzyści zdrowotne Intermittent Fasting
IF przynosi szereg korzyści zdrowotnych, z których najistotniejsze to:
- zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę
- spadek poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów
- ograniczenie rozwoju stanów zapalnych
- normalizacja pracy przewodu pokarmowego
Redukcja masy ciała dzięki Intermittent Fasting
Stosowanie okresowego postu sprzyja redukcji masy ciała. IF ułatwia zredukowanie ilości kalorii, co sprzyja odchudzaniu. Brak stałej stymulacji trzustki do wydzielania insuliny zwiększa wrażliwość tkanek na działanie hormonu, a to skutkuje normalizacją poziomu glukozy we krwi. Brak utrzymującego się stale podwyższonego poziomu insuliny prowadzi do efektywnego spalania tkanki tłuszczowej.
Kolejną korzyścią wynikającą ze stosowania diety IF jest zwiększenie poziomu hormonu wzrostu. Zmiany w postaci zwiększenia poziomu hormonu wzrostu i obniżenia poziomu insuliny promują spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto hormon wzrostu wykazuje działanie anaboliczne, co sprzyja kształtowaniu masy mięśniowej.
Skuteczność diety Intermittent Fasting w redukcji masy ciała została potwierdzona wieloma badaniami klinicznymi. Jednak ważne jest, aby posiłki były komponowane z żywności wysokiej jakości i dostarczały odpowiedniej ilości kalorii. Jeśli indywidualnie skomponujemy jadłospis, który uwzględni nasze zapotrzebowanie na kalorie i składniki odżywcze, IF może okazać się wygodną i skuteczną formą redukcji tkanki tłuszczowej.
Przeczytaj również: Dieta ketogeniczna, a dieta paleo – czym się różnią?