Dietoterapia insulinooporności
Insulinooporność to zespół zaburzeń metabolicznych, które prowadzą do zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Przez to glukoza nie jest pobierana przez komórki jako źródło energii, co prowadzi do hiperglikemii i dalszych zaburzeń metabolicznych.
Najczęściej insulinooporność związana jest bezpośrednio z nadwagą, gdyż nadmiar tkanki tłuszczowej wydziela substancje o działaniu przeciwnym do działania insuliny, czyli hormonu zmniejszającego poziom glukozy we krwi.
Ponadto tkanka tłuszczowa jest źródłem wolnych kwasów tłuszczowych, które są wykorzystywane zamiast glukozy jako źródło energii. Jeśli zdiagnozowano u Ciebie insulinooporność, zapewne obawiasz się uciążliwego leczenia. I pewnie martwisz się, że będziesz musiał borykać się z tym zaburzeniem do końca życia. Ale bez obaw – okazuje się, że nad insulinoopornością można skutecznie zapanować – a ja powiem Ci, jak to zrobić. W ten sam sposób możesz także zapobiec rozwojowi insulinooorności, jeśli zatem jeszcze nie dotyczy Cię ten problem – najwyższy czas na profilaktykę.
Leczenie insulinooporności – czy leki są konieczne?
Podstawą leczenia insulinooporności jest zmiana stylu życia. W zdecydowanej większości przypadków wdrażane są leki hipoglikemizujące, jednak podstawą leczenia jest zmiana stylu życia – i to od tego powinno się zacząć leczenie każdego przypadku insulinooporności. A dopiero, gdy regularna aktywność fizyczna i zbilansowany jadłospis nie przyniosą poprawy – można pomyśleć o farmakoterapii.
W leczeniu insulinooporności stosowana jest głównie metfotmina. Lek ten działa wielotorowo, z jednej strony zmniejszając wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego, a także zwiększając wrażliwość tkanek na insulinę. Dochodzi do spadku stężenia glukozy i lipidów we krwi, a niekiedy także do spadku masy ciała. Podstawą leczenia pozostaje jednak dieta – także wtedy, gdy zażywasz leki. Farmakoterapia nie zwalnia bowiem z potrzeby zmiany stylu życia na zdrowy.
Dieta w insulinooporności – co można jeść, czego unikać?
Brak jest oficjalnych zaleceń dietetycznych dla osób chorujących na insulinooporność. Takie zalecenia znane są dla osób cierpiących na cukrzyce – opracowane zostały przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. A w związku z tym, że od insulinooporności jest jeden krok do cukrzycy – zalecenia dietetyczne mogą być podobne. Przede wszystkim – należy dążyć do normalizacji masy ciała, ważna jest zatem odpowiednia kaloryczność diety. Ustalona musi być ona indywidualnie dla każdej osoby, podobnie jak cały jadłospis. Współpracując z pacjentami chorującymi na insulinooporność zawsze analizuję wyniki badań, pytam o preferencje żywieniowe i plan dnia, a dopiero potem układam spersonalizowany jadłospis.
Jeśli cierpisz na insulinooporność, dieta powinna ograniczać podaż węglowodanów prostych na rzecz węglowodanów złożonych. Zalecane są produkty o niskim indeksie glikemicznym IG, znacząco zwiększona podaż tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, pełnowartościowe białko, warzywa stanowiące źródło antyutleniaczy. Oczywiście należy spożywać produkty jak najmniej przetworzone. Nie ma reguły, że należy spożywać pięć mniejszych posiłków w ciągu dnia – są chorzy, którzy doskonale czują się pożywając jedynie 2 czy 3 posiłki.
I na koniec najważniejsza zasada – nigdy nie korzystaj z gotowych jadłospisów dostępnych w Internecie lub ułożonych dla kogoś innego. Insulinooporność przebiega inaczej u każdego chorego, inne są wyniki badań, wyjściowa i docelowa masa ciała. Jedynym słusznym postępowaniem jest zatem wizyta u dietetyka, który skomponuje jadłospis dedykowany konkretnej osobie i umożliwi w ten sposób wyrównanie zaburzeń metabolicznych.
Przeczytaj również: Wsparcie dietetyka w insulinooporności