Cierpisz na insulinooporność? Konieczne jest wsparcie dietetyka!
Insulinooporność to coraz częściej rozpoznawane zaburzenie, które w bardzo dużej mierze związane jest z dietą. Niewłaściwa dieta może znacząco przyczynić się do rozwoju insulinooporności. Z drugiej strony – dieta dobrze zbilansowana może zapobiec rozwojowi tego zaburzenia, a także stanowi podstawę jego leczenia.
Komponując dietę w insulinooporności należy zwrócić uwagę nie tylko na kaloryczność diety, ale także jakość i proporcje składników diety. Jeśli nie wiesz, w jaki sposób ułożyć plan żywieniowy w insulinooporności – jesteś w większości. Mało kto podoła samodzielnemu ułożeniu diety – i z tego właśnie wynika konieczność udania się do gabinetu dietetyka.
Na czym polega insulinooporność i jak ją rozpoznać?
Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości komórek na działanie insuliny. Oznacza to prawidłowe funkcjonowanie trzustki i bardzo często prawidłowy, a rzadziej podwyższony poziom insuliny we krwi. Brak wykorzystywania glukozy jako źródła energii prowadzi do hiperglikemii, czyli zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi. Jeśli tego typu stan utrzymuje się dłużej, może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2.
Jako najczęstsze przyczyny insulinooporności wskazywane są:
- otyłość, zwłaszcza typu brzusznego
- siedzący tryb życia
- dieta obfitująca w węglowodany i kalorie
- niektóre zaburzenia hormonalne
Jak rozpoznać insulinooporność? Podstawą diagnostyki są oczywiście badania laboratoryjne, a wskazaniem do ich wykonania są charakterystyczne objawy insulinooporności: zmęczenie i senność, uczucie głodu i osłabienia po posiłku, nadwaga i problemy z odchudzaniem. Inne niepokojące symptomy to zaburzenia koncentracji, zła tolerancja zimna czy rozdrażnienie.
Leczenie insulinooporności – bez diety się nie obejdzie
Insulinooporność to zaburzenie o złożonym charakterze metaboliczno – hormonalnym. Ogromne znaczenie w leczeniu insulinooporności ma dieta. Dieta jest tu rozumiana nie tylko jako sposób na redukcję masy ciała – choć oczywiście jest to jeden z podstawowych warunków terapii. Dieta to zdrowy model odżywiania, który zapewnić ma zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę, przywrócenie prawidłowego poziomu glukozy we krwi a także unormalizowanie poziomu lipidów we krwi.
Nie ma jednego jadłospisu idealnego dla każdego – dieta w insulinooporności powinna zapewniać indywidualnie obliczone zapotrzebowanie na kalorie, uwzględniając masę ciała i wiek, stopień aktywności fizycznej oraz docelową wagę. Równie ważne jest właściwe opracowanie proporcji makroskładników. Najczęstszym błędem jest zbyt duża podaż węglowodanów – a to właśnie cukry odgrywają dużą rolę w rozwoju insulinooporności. Z powodzeniem zastosować można dietę bogatotłuszczową. I nie należy wcale obawiać się przybierania na wadze – wręcz przeciwnie.
Dieta bogata w tłuszcze
Coraz więcej badań potwierdza wysoką skuteczność diety bogatej w tłuszcze w odchudzaniu, a także leczeniu insulinooporności czy cukrzycy typu 2. Zyskać możesz ponadto świetna odporność, sprawnie funkcjonujący układ hormonalny i nerwowy, piękny wygląd skóry oraz włosów.
Także w swojej praktyce zawodowej nie raz miałem możliwość udowodnić, że znaczna redukcja węglowodanów na korzyść tłuszczów to najlepszy model żywienia. Osiągnąć można niemu normalizację masy ciała i wyrównanie poziomu glukozy we krwi, z jednoczesnym zwiększeniem wrażliwości komórek na insulinę.
Najskuteczniejszym lekiem w insulinooporności jest zmiana stylu życia na zdrowszy. Mowa o wspomnianej diecie oraz regularnej aktywności fizycznej. Zalecana jest także redukcja stresu. I wtedy okazać może się, że niepotrzebne będzie wdrożenie farmakoterapii, czyli leków hipoglikemizujących i zwiększających wrażliwość tkanek na insulinę. Zdrowy styl życia może pomóc Ci także skutecznie zapobiegać rozwojowi insulinooporności – zwłaszcza, gdy masz nadwagę albo w rodzinie zdarzały się przypadki insulinooporności czy cukrzycy.
Sprawdź również: Dieta ketogeniczna dla początkujących