Nietolerancja histaminy – czy to zwykła alergia?

kategoria: Wiedza ,
Oceń ten post

Nietolerancja histaminy czy to zwykła alergiaCoraz więcej osób boryka się z alergiami. Kiedyś te zaburzenia w funkcjonowaniu układu immunologicznego stanowiły rzadkość, a dziś zasługują już na miano choroby cywilizacyjnej. Za wystąpienie objawów alergii odpowiada histamina – po kontakcie z alergenem dochodzi do aktywacji komórek tucznych i uwalniania z nich histaminy. Związek ten generuje szereg reakcji charakterystycznych dla alergii:

  • rozszerzenie naczyń krwionośnych, co skutkuje zaczerwienieniem skóry i zwiększoną ciepłotą
  • świąd skóry
  • katar sienny i łzawienie oczu
  • wymioty i biegunkę
  • duszności

Niekiedy za podwyższony poziom histaminy we krwi nie odpowiada taka typowa reakcja alergiczna. Mówimy wtedy o tzw. pseudoalergii.

Nietolerancja histaminy

Histamina to związek syntetyzowany w organizmie na skutek kontaktu z alergenami, ale nie tylko. Inne czynniki wyzwalające syntezę histaminy to nadmierny wysiłek fizyczny, stres, infekcje czy spożywanie alkoholu. Po ustaniu działania czynnika wyzwalającego histamina jest neutralizowana przez enzym DAO (diaminooksydazę). U kilku procent osób dochodzi jednak do obniżenia aktywności tego enzymu – i wtedy histamina kumuluje się w organizmie, dając objawy nietolerancji histaminy. Pacjent doświadcza wtedy symptomów mogących do złudzenia przypominać typową alergię:

  • częste bóle głowy i zawroty głowy
  • przewlekły katar
  • wysypki skórne
  • biegunki i niestrawność
  • opuchlizna
  • nadciśnienie tętnicze

Nie każdy wie, że źródłem histaminy może być także dieta. Nie brakuje produktów spożywczych, które zawierają histaminę.

Najbogatsze źródła histaminy w diecie to:

  • czerwone mięsa
  • surowe wędliny i boczek
  • owoce morza
  • alkohole
  • sery żółte
  • kapusta kiszona i ogórki kiszone
  • szpinak, bakłażan, pomidory

Ponadto w diecie znaleźć mogą się produkty nasilające syntezę histaminy – są to przede wszystkim truskawki, kiwi, czekolada i orzechy.

Rozpoznanie nietolerancji histaminy może sprawiać problemy – pomimo objawów charakterystycznych dla alergii, testy diagnostyczne w kierunku alergii dają wynik ujemny. W przebiegu nietolerancji histaminy nie dochodzi bowiem do aktywacji układu immunologicznego i syntezy specyficznych przeciwciał.

Nietolerancja histaminy czy to alergiaDieta przy nietolerancji histaminy

W przypadku podejrzenia nietolerancji histaminy bądź w przypadku jej zdiagnozowania wymagana jest specjalnie skomponowana dieta. Powinna ona eliminować produkty zawierające histaminę lub nasilające jej syntezę w organizmie. Należy unikać czerwonego mięsa, można natomiast spożywać indyka, kurczaka i wołowinę. Z ryb dozwolone jest spożywanie gatunków o jasnym mięsie, natomiast unikać należy ryb o ciemniejszym mięsie oraz ryb wędzonych. Można spożywać nabiał za wyjątkiem serów dojrzewających, należy ograniczyć spożycie pszenicy oraz kakao i czekolady. Z warzyw niewskazane jest spożywanie pomidorów, bakłażanów, kiszonek kapusty i strączków, a z owoców – kiwi, truskawek, awokado, gruszek, ananasa, malin i bananów.

Dietę niskohistaminową można uzupełnić o suplementy diety łagodzące stany zapalne i objawy wynikające z kumulacji histaminy: kwasy omega 3, witaminę C, bioflawonoidy cytrusowe, witaminę B complex oraz probiotyki.

Przeczytaj również: Immunodietetyka – jak wiele o niej wiesz?


Ketodietetyk