Niedożywienie powodem nadwagi

kategoria: Wiedza ,

Może wydawać się to dziwne, ale jedną z przyczyn Twoich problemów z nadprogramowymi kilogramami może być niedożywienie. Zgadza się, dobrze przeczytałeś. Nadwaga może wynikać z powodu niedożywienia. Nie jest to sugestia żeby jeść więcej, tylko aby rozsądnie wybierać pożywienie, które dostarczamy naszemu organizmowi. Niewłaściwe żywienie jest zasadniczym czynnikiem leżącym u podstaw otyłości.

Jak to możliwe, że ktoś kto się przejada, jest niedożywiony?

Otóż ilość spożywanego pokarmu nie odzwierciedla ilości spożytego statusu odżywczego. Każdego dnia można objadać się masą pączków i dalej być niedożywionym. Dlaczego tak się dzieje? Pączki nie są źródłem wartościowych składników odżywczych. Co prawda są one dawką wielu kalorii, jednak niekorzystną pod kątem witamin czy minerałów. W większości pokarmów konsumowanych w dzisiejszych czasach nie można znaleźć wystarczającej ilości składników odżywczych. Produktem, który nie ma ich w ogóle jest cukier – zawiera jedynie puste kalorie, które powodują, że tyjemy. Podobne właściwości wykazuje mąka, składa się jedynie ze skrobi, która tak naprawdę jest po prostu cukrem. Również w przypadku białego ryżu sytuacja przedstawia się dokładnie w ten sam sposób. Ziemniaki także, praktycznie w całości, składają się ze skrobi. Co ciekawe, najbardziej wartościowe w ziemniakach są obierki, ale mało kto konsumuje je w ten sposób.

nadwaga

Czego unikać?

W większości wybieranych przez społeczeństwo pokarmów w głównej mierze przeważają takie składniki jak: cukier, ziemniaki, biała mąka lub biały ryż. Tak zbilansowane pożywienie zapewnia zazwyczaj 2/3 dziennego zapotrzebowania na kalorie w przypadku większości osób. Pozostała 1/3 jest pobierania z tłuszczów i olejów. Jest to negatywnym zjawiskiem w przypadku kiedy nie są to produkty dobrej jakości – najczęściej spożywane są margaryna, przetworzone oleje roślinne (kukurydziany lub sojowy) czy tłuszcz spożywczy. Należy zwracać szczególną uwagę na produkty dostępne w sklepach jako gotowe do spożycia, ponieważ zawierają one dużą ilość niskiej jakości tłuszczy, które nie przynoszą żadnych korzyści naszemu organizmowi.

cukier

Niestety, ale nasza typowa dieta bardzo często składa się jedynie z pustych kalorii, czyli z cukru, skrobi i przetworzonych olejów roślinnych. Warzywa są traktowane zazwyczaj jako dodatek, w postaci listka sałaty na kanapce czy cebuli w zapiekance. Zasadniczym błędem jest spożywanie produktów ubogich pod kątem wartości odżywczych, ponieważ mimo, iż nasze jedzenie zawiera sporą ilość kalorii to nie dostarczamy organizmowi tego, czego potrzebuje. W efekcie końcowym jemy bardzo dużo, ale doprowadzamy się do stanu otyłości, gdyż tak naprawdę jesteśmy niedożywieni w wartościowe składniki odżywcze. To jest najczęstszy błąd, którego trzeba unikać.

Kiedy pozbawiamy się składników odżywczych?

Spożywanie produktów ubogich w składniki odżywcze nie jest jedynie niepokojącym sygnałem, stanowi to poważniejszy problem. Musimy zdać sobie sprawę, że takie pokarmy zabijają wartości odżywcze pozyskane z innych wartościowych produktów. Przykładowo cukier potrzebuje pobrać część składników odżywczych z naszego organizmu w procesie metabolicznym. Co więcej, spożywanie słodkich rzeczy może doprowadzić do pozbycia się z organizmu niezwykle istotnego pierwiastka – chromu, który odgrywa znaczącą rolę w produkcji insuliny. Brak insuliny doprowadza do problemów związanych z utrzymaniem właściwego poziomu cukru we krwi.

Podsumowując, im bardziej przetworzone jedzenie spożywamy, tym większa ilość składników odżywczych jest nam potrzebnych do ich przemiany. Dieta składająca się w dużej części z cukru, białej mąki i oleju roślinnego szybko doprowadza do wyczerpania zapasu rezerw składników odżywczych, co w znacznych stopniu pogłębia niedożywienie organizmu. Natomiast konsumpcja przesadnych ilości węglowodanów jest przyczyną występowania poważnego problemu zdrowotnego – insulinooporności.


Ketodietetyk