Czerwone mięso – wcale nie takie niezdrowe

kategoria: Wiedza , Zdrowie i nauka ,
Oceń ten wpis

czerwone mięsoW ostatnich latach wiele mówi się o negatywnym wpływie czerwonego mięsa na zdrowie. Ten składnik diety, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie komponowania codziennego jadłospisu, łączony jest m.in. z większym ryzykiem rozwoju chorób przewlekłych, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego oraz niektórych typów nowotworów. Ostatnio ukazało się jednak badanie, które podważa zasadność tych twierdzeń i wskazuje, że na zwiększenie ryzyka zdrowotnego ma wpływ nie samo mięso, a sposób, w jaki jest ono przyrządzane.

Czy czerwone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego?

Spożycie mięsa czerwonego kojarzone jest z większym ryzykiem rozwoju raka jelita grubego. Okazuje się jednak, że zależności tej nie stwierdzono dla spożycia ogólnego czerwonego mięsa, a jedynie – dla mięsa poddanego określonym procesom przetwórczym. W jednej z analiz wykazano, że negatywny wpływ na rozwój ryzyka raka jelita grubego ma mięso smażone na głębokim tłuszczu, a także mięso grillowane (Joshi A. i in., Meat intake, cooking methods, dietary carcinogens, and colorectal cancer risk: findings from the Colorectal Cancer Family Registry; Cancer Med. 2015 Jun; 4(6): 936–952).

Wynika to z faktu, że poddawanie mięsa takim procesom obróbki termicznej sprzyja powstawaniu heterocyklicznych amin aromatycznych HCA oraz wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Z tego względu mięso wysokoprzetworzone uznane zostało za karcinogen klasy 1, co oznacza, że istnieją przekonujące dowody o potencjalnym działaniu rakotwórczym. Na rozwój nowotworów może mieć także wpływ wysokie spożycie wędlin, w których konserwantami są azotany i azotyny – w kontakcie z mięsem mogą one stanowić źródło rakotwórczych nitrozoamin.

Jak przyrządzać mięso, aby było bezpieczne?

Aby zmniejszyć negatywny wpływ mięsa na rozwój nowotworu jelita grubego nie trzeba ograniczać jego spożycia. Wystarczy przyrządzać mięso w ten sposób, aby zminimalizować powstawanie HCA – mowa m.in. o marynowaniu mięsa czy obniżeniu temperatury na patelni. Ponadto unikać należy przypalania mięsa.

Potwierdzeniem tej tezy są m.in. wyniki metaanalizy przeprowadzonej w 2019 r. w Annals of Internal Medicine, w której wykazano, że redukcja spożycia mięsa nieprzetworzonego nie przekłada się na redukcję ryzyka nowotworu jelita grubego czy śmiertelności spowodowanej tym nowotworem (Han M. i in., Reduction of Red and Processed Meat Intake and Cancer Mortality and Incidence: A Systematic Review and Meta-analysis of Cohort Studies).

Jak czerwone mięso wpływa na układ sercowo-naczyniowy?

Metaanaliza opublikowana w kwietniu 2019 r. badała wpływ spożycia mięsa czerwonego na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego. Analiza ta wskazuje jednoznacznie, że zupełnie niesłuszna jest popularyzowana w ostatnich latach teza o negatywnym wpływie mięsa na funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych. Autorzy analizy wykazali m.in., że brak jest statystycznie istotnego związku między spożyciem mięsa czerwonego a rozwojem chorób serca, a także cukrzycy czy nowotworów.

Porównano wpływ diety zawierającej czerwone mięso oraz diety, w której czerwone mięso zastąpiono innymi źródłami białka. Wykazano brak różnicy w zmianie stężenia poziomu cholesterolu całkowitego, LDL i HDL, a także ciśnienia krwi.

Co szkodzi – mięso czy sposób jego przetwarzania?

W innej analizie wykazano, że różnice w składzie mięsa przetworzonego oraz nieprzetworzonego mają wpływ na rozwój chorób serca czy cukrzycy typu 2. Zaskakujący może być fakt, że nie chodzi tu wcale o tłuszcze trans – ich zawartość w mięsie nieprzetworzonym i przetworzonym może być podobna. Podobna jest także zawartość cholesterolu.

miesoNajistotniejsza różnica w składzie obu typów mięs dotyczy zawartości sodu, a wysokie spożycie tego pierwiastka przekłada się na wzrost ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym nadciśnienia oraz choroby niedokrwiennej serca. Kolejnym istotnym czynnikiem są azotany i ich produkty uboczne, które mogą przyczyniać się do powstania dysfunkcji śródbłonka, rozwoju miażdżycy oraz insulinooporności. Po raz kolejny potwierdzono także, że smażenie mięsa w wysokiej temperaturze wpływa negatywnie na zdrowie, zwiększając ryzyko rozwoju chorób serca oraz cukrzycy typu 2 (Micha R. i in., Unprocessed Red and Processed Meats and Risk of Coronary Artery Disease and Type 2 Diabetes – An Updated Review of the Evidence).

Czy warto rezygnować z czerwonego mięsa?

Podsumowując – nie ma żadnych wiarygodnych badań naukowych, które potwierdzałyby negatywny wpływ na zdrowie mięsa czerwonego, które jest przygotowywane we właściwy sposób. Wystarczy jedynie unikać grillowania mięsa, a także smażenia w bardzo wysokich temperaturach. Odpowiednio przyrządzone mięso stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego, wysoko przyswajalnego białka, żelaza, witaminy B12 czy innych witamin i składników mineralnych.

Wyeliminowanie mięsa czerwonego z diety przyczynia się zatem do zubożenia jadłospisu w cenne wartości odżywcze. A brak naukowych powodów, aby zrezygnować z tego wartościowego składnika diety to najlepszy dowód na to, że mięso to zdrowy i bardzo potrzebny element każdej zrównoważonej diety.

Przeczytaj również: Dieta ketogeniczna dla początkujących

Grzegorz Klonek

Dietetyk kliniczny, specjalista ds. żywienia i popularyzator zdrowego stylu życia, znany z podejścia do diety ketogenicznej oraz indywidualnej pracy z pacjentem. Autor kursów online, praktycznych ebooków i licznych artykułów edukacyjnych. Aktywnie dzieli się wiedzą w social mediach, gdzie wspiera swoich odbiorców w osiąganiu zdrowych nawyków. Zobacz ofertę kursów: [Sprawdź kursy Grzegorza »]