Choroba Hashimoto – jak dieta może pomóc w walce chorobą tarczycy
Masz problemy z nieskutecznym odchudzaniem lub przybieraniem na wadze bez ustalonej przyczyny? A może zdiagnozowano u Ciebie chorobę Hashimoto i wiesz, że konieczne jest wdrożenie specjalnej diety, ale nie masz pojęcia, jaki model żywienia będzie dla Ciebie idealny?
Jeśli tak – to doskonale trafiłeś. Jako dietetyk specjalizujący się w prowadzeniu pacjentów cierpiących na choroby tarczycy, obejmę Cię kompleksową opieką dietetyczną.
Choroby autoimmunologiczne to coraz częściej diagnozowane zaburzenia funkcjonowania układu immunologicznego. Ich istotą jest rozpoznanie własnych tkanek organizmu jako obce i wygenerowanie przewlekłego stanu zapalnego. Jedną z tego typu chorób jest choroba Hashimoto, czyli autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, prowadzące do niedoczynności tarczycy. Według statystyk na chorobę Hashimoto cierpieć może nawet kilka procent społeczeństwa – i obserwowany jest lawinowy wzrost nowych zachorowań. Częstość występowania tej choroby tarczycy może być jednak niedoszacowana, gdyż wielu pacjentów wciąż pozostaje niezdiagnozowanych.
Choroba Hashimoto – kto choruje najczęściej?
Jak w przypadku każdej choroby o podłożu autoimmunologicznym, także zapalenie tarczycy Hashimoto dotyka znacznie częściej kobiet. Hashimoto dotyka kobiet nawet 10 – 20 razy częściej a ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem. Jednak coraz częściej Hashimoto diagnozowane jest także u młodych osób. Jakie są przyczyny choroby Hashimoto? Trudno wskazać jednoznaczną przyczynę, gdyż chorobie Hashimoto sprzyja kombinacja czynników genetycznych i środowiskowych. A wśród tych drugich najczęściej wymieniane są:
- infekcje wirusowe i bakteryjne
- stres
- palenie papierosów
- napromienienie
- niedobór selenu
Wynika z tego, że na chorobę autoimmunologiczną tarczycy może zachorować każdy. Statystyczny chory na Hashimoto to kobieta w przedziale wiekowym 45 – 65 lat, jednak – jak już wspomniano – dotyka coraz częściej ludzi młodych, a nawet dzieci. Każdy powinien zwrócić zatem uwagę na objawy choroby Hashimoto.
Najbardziej charakterystyczne symptomy zapalenia tarczycy to:
- przybranie masy ciała bez zmiany przyzwyczajeń dietetycznych
- nadmierne zmęczenie i senność
- zła tolerancja niskich temperatur
- pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci: łamliwość paznokci, nadmierne wypadanie włosów, sucha i łuszcząca się skóra
- niekiedy wystąpić może wole, czyli powiększenie tarczycy
Każdy, kto zauważy u siebie powyższe objawy chorej tarczycy, powinien udać się do endokrynologa w celu wykonania badań niezbędnych do postawienia diagnozy. Mowa o badaniach laboratoryjnych (oznaczenie poziomu TSH i fT4, przeciwciał aTPO oraz USG tarczycy).
Co się dzieje z metabolizmem podczas zapalenia Hashimoto?
Hormony tarczycy wpływają na funkcjonowanie całego organizmu oraz regulują procesy przemiany materii. Ich zbyt niski poziom, jaki spotkamy w przebiegu zapalenia Hashimoto powoduje zauważalne spowolnienie tempa przemiany materii, czego naturalną konsekwencją jest tycie. Ale poza zauważalnym wzrostem masy ciała, dochodzi do zaburzeń gospodarki węglowodanowej, lipidowej i białkowej. Najważniejsze niekorzystne zmiany to spowolnienie rozkładu cholesterolu w wątrobie, ograniczenie procesów lipogenezy i glukoneogenezy. Prowadzi to ostatecznie do wzrostu poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, co w dłuższej perspektywie czasu sprzyjać może rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, w tym miażdżycy i jej powikłań oraz cukrzycy.
Leczenie Hashimoto dietą?
Terapia choroby tarczycy Hashimoto sprowadza się do normalizacji poziomu hormonów tarczycy. Nie leczy się przyczyn choroby, gdyż najczęściej są one nieznane. W związku z tym, że zapalenie tarczycy wpływa bezpośrednio na zaburzenia metabolizmu, ważnym uzupełnieniem terapii jest dieta przy chorobie Hashimoto. Dieta rozumiana jest tu nie tylko jako środek do redukcji masy ciała, ale także zminimalizowanie niepożądanych zmian w metabolizmie. Jest to w gruncie rzeczy dietoterapia, która ma poza normalizacją masy ciała ma na celu dostarczenie składników odżywczych niezbędnych do syntezy hormonów tarczycy oraz unikanie produktów, które mogą ten proces zaburzać.
Ponadto w chorobie Hashimoto dieta powinna mieć charakter przeciwzapalny. Jeśli cierpisz na chorobę Hashimoto, dieta i jadłospis powinny być zatem opracowane wyłącznie przez profesjonalnego dietetyka, który specjalizuje się w układaniu diet dla pacjentów dotkniętych schorzeniami metabolicznymi i hormonalnymi. Jako wyspecjalizowany w tego typu przypadkach dietetyk, pomogłem już setkom pacjentów zredukować masę ciała i poprawić profil metaboliczny organizmu.
Dieta w chorobie Hashimoto musi być skomponowana zarówno pod względem kaloryczności, jak i podaży mikro – i makroskładników. Mimo jej odchudzającego charakteru nie może zapewniać zbyt dużego deficytu kalorii, gdyż jeszcze bardziej spowolni to metabolizm. Zapotrzebowanie kaloryczne ustalane jest przez dietetyka indywidualnie, z uwzględnieniem płci, wieku, masy ciała, wyników badań laboratoryjnych, aktywności fizycznej oraz zakładanego celu diety. W oparciu o podobne kryteria określane jest zapotrzebowanie na węglowodany, białko, tłuszcze oraz mikroelementy.
Następująca z czasem redukcja masy ciała bezpośrednio wpływa na normalizację poziomu hormonów tarczycy we krwi. Dietoterapia choroby Hashimoto opracowana przeze mnie stanowi zatem cenne uzupełnienie farmakoterapii choroby Hashimoto i może znacząco przyspieszyć proces zdrowienia.
Przeczytaj również: Dieta ketogeniczna dla początkujących