Czy można zapobiec chorobie Gravesa – Basedowa?
Tarczyca to niewielki, niepozorny gruczoł, którego dysfunkcje mogą okazać się bardzo uciążliwe. Hormony tarczycy regulują wiele procesów życiowych oraz metabolicznych, zatem zbyt wysoki lub zbyt niski ich poziom generują szereg uciążliwych objawów. Częstym schorzeniem tarczycy jest nadczynność tarczycy, zwłaszcza ta o podłożu autoimmunologicznym.
Taka choroba nosi nazwę choroby Gravesa – Basedowa i dotyczy obu płci, choć u kobiet występuje znacznie częściej. Objawy choroby Gravesa – Basedowa mogą bardzo negatywnie wpłynąć na codzienne życie chorego. Jeśli zdiagnozowano u Ciebie chorobę tarczycy, z pewnością jesteś pełen obaw, jak będzie wyglądało leczenie i Twoje dalsze życie w cieniu choroby. A jeśli jesteś w grupie ryzyka – zapewne poszukujesz informacji, czy można zapobiec chorobie Gravesa – Basedowa.
Jako dietetyk specjalizujący się w pracy z pacjentami dotkniętymi chorobami tarczycy wiem, z jakimi problemami borykają się tacy chorzy na co dzień. Jednocześnie mam świadomość, jak ważną rolę zarówno w leczeniu Gravesa – Basedowa, jak i zapobieganiu jej rozwojowi czy nawrotom ma właściwa dieta. Cieszę się, że trafiłeś na moją stronę, gdyż będę mógł podzielić się z Tobą tą wiedzą.
Jakie są przyczyny choroby Gravesa – Basedowa?
Zdecydowana większość przypadków choroby Gravesa – Basedowa ma podłoże genetyczne. Jednym słowem – skłonność do niewłaściwego funkcjonowania układu immunologicznego i nasilonych zjawisk autoimmunologicznych przekazywać możemy sobie z pokolenia na pokolenie. Czy zatem wystąpienie przypadków Gravesa – Basedowa w rodzinie oznacza, że my także zachorujemy? Niekoniecznie, gdyż poza predyspozycjami genetycznymi, niebagatelny wpływ na rozwój nadczynności tarczycy ma styl życia.
Najważniejsze czynniki ryzyka rozwoju Gravesa – Basedowa to:
- ciągłe narażenie na stres
- palenie papierosów
- źle zbilansowana dieta
- źle prowadzone leczenie niedoczynności tarczycy lekami hormonalnymi
- współistnienie schorzeń o podłożu autoimmunologicznym
- zaburzenia poziomu estrogenów, towarzyszące chociażby ciąży czy menopauzie
Zadziałanie tych czynników może uruchomić kaskadę niekorzystnych zaburzeń w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Tkanki tarczycy zostają rozpoznane jako obce i syntetyzowane są przeciwko nim przeciwciała. Są one skierowane przeciwko receptorom dla TSH i wiążąc się z nimi powodują nasiloną syntezę hormonów tarczycy. A wysokie stężenie trójjodotyroniny T3 i tyroksyny T4 prowadzi do wystąpienia objawów Gravesa – Basedowa.
Profilaktyka choroby Gravesa – Basedowa
Na wstępie trzeba sobie jasno powiedzieć, że nie ma całkowicie skutecznej metody zapobiegania rozwojowi choroby Gravesa – Basedowa bądź ograniczenia jej nawrotów. Zdrowym stylem życia można jednak zminimalizować ryzyko rozwoju choroby. Najważniejsze zmiany, jakie powinien wprowadzić w życie każdy, kto doświadczył choroby Gravesa – Basedowa, jest przede wszystkim ograniczenie palenia papierosów, unikanie stresu oraz właściwa dieta. Choroba Gravesa – Basedowa wymaga leczenia środkami tyreostatycznymi, które hamują syntezę hormonów tarczycy. A doskonałym uzupełnieniem leczenia choroby Gravesa – Basedowa jest właściwa dieta.
Dieta w chorobie Gravesa – Basedowa ukierunkowana jest zarówno na unormowanie masy ciała, gdyż pacjenci najczęściej uskarżają się na znaczny spadek masy ciała, jak i dostarczenie substancji odżywczych o wysokim potencjale antyoksydacyjnym. Podobna będzie dieta ograniczająca nawroty choroby, która obfitować powinna w antyutleniacze, a jej kaloryczność dostosowana jest do masy ciała danej osoby i stopnia jej aktywności fizycznej.
Dietoterapia choroby Gravesa – Basedowa to skuteczny sposób na przywrócenie świetnego samopoczucia oraz złagodzenia objawów choroby. Nie należy jednak samodzielnie eksperymentować z układaniem samodzielnie diety bądź – co gorsza – korzystać z gotowych jadłospisów dostępnych w Internecie. Jedyne skuteczne rozwiązanie to skorzystanie z profesjonalnej pomocy dietetyka. W moim gabinecie wspólnie przeanalizujemy wszystkie wyniki badań i ustalimy właściwą strategię żywieniową, która pozostanie z Tobą na całe życie, przenosząc szereg korzyści dla zdrowia i urody.