Nie znaleziono artykułów z podaną frazą.
Cukrzyca to zaburzenie gospodarki węglowodanowej, któremu często towarzyszy hiperlipidemia, czyli wzrost poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także nadwaga bądź otyłość z towarzyszącymi im zaburzeniami hormonalnymi. Leczenie cukrzycy wymaga zatem wdrożenia farmakoterapii, ale także zmiany stylu życia na zdrowszy.
Jak cofnąć cukrzycę typu 2? Kluczem do leczenia jest zrozumienie, co naprawdę jest głównym problemem. W naszych organizmach znajduje się zbyt duża ilość cukru. Aby to zobrazować, posłużymy się metaforą. Wyobraźmy sobie nasze ciało jako cukiernicę, która powoli napełnia się przez lata, aż wreszcie jest pełna po brzegi. Co dzieje się, gdy jemy i pojawia […]
Czy odpowiednia dieta może wyleczyć trądzik? Większość osób stosujących się do zaleceń diety o niskiej zawartości węglowodanów lub coraz bardziej popularnej diety ketogenicznej, robi to w celu utraty wagi, osiągnięcia lepszej kontroli poziomu cukru we krwi i obniżenia ciśnienia krwi. W większości przypadków dokładnie takie efekty są uzyskiwane. Co więcej, część osób może doświadczyć również […]
Jeśli jesteś cukrzykiem lub obawiasz się, że Twój poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki, to trafiłeś we właściwe miejsce. Bycie cukrzykiem oznacza, że masz zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Na tej stronie pokażemy Ci, co możesz zrobić, by to zmienić. Znormalizowanie poziomu cukru we krwi jest możliwe w sposób całkowicie zwyczajny, bez łykania tabletek, […]
Stłuszczenie wątroby oznacza, tak jak sama nazwa wskazuje, chorobę charakteryzującą się gromadzeniem się tłuszczu w wątrobie. Istnieją dwa główne typy chorób wątroby: Niealkoholowe stłuszczenie wątroby Alkoholowe stłuszczenie wątroby Oba typy są diagnozowane, gdy tłuszcz stanowi co najmniej 10% wątroby. Jednak w przypadku każdej z nich przyczyna tworzenia się tłuszczu jest inna. Przyczyna alkoholowego stłuszczenia wątroby […]
Błędne założenia Zalecenia dietetyczne dla dietetyków przez dekady wyglądały podobnie. Coraz więcej osób zapadało przez ten czas na cukrzycę, a stan chorych stale się pogarszał. Mimo to, często zalecano im spożywanie posiłków złożonych z produktów podnoszących poziom cukru we krwi. Oto przykład posiłku, zalecanego dla cukrzyków: Które składowe posiłku podnoszą poziom cukru we krwi? Oczywiście […]
W tym wpisie nie będziemy zajmować się otyłością, cukrzycą i im podobnym, a przyjrzymy się wyjątkowo antybiotykom. Jest to kolejna dziedzina, w stosunku do której współczesna medycyna zdaje się nie stosować logiki. Podejście lekarzy do antybiotyków jest podobne do tego, z czym spotykamy się w wypadku leczenia cukrzycy typu 2. „Pacjenci z cukrzycą typu 2 mają […]
Cierpisz na cukrzycę i chciałbyś spróbować zastosować dietę niskowęglowodanową? Brawo. To prawdopodobnie najlepsze co możesz zrobić dla swojego zdrowia. Może to cofnąć cukrzycę typu 2 i znacznie zwiększyć kontrolę cukru we krwi przy cukrzycy typu 1. Musisz jednak wiedzieć co robisz. Wprowadzając dietę niskowęglowodanową, będziesz musiał mocno ograniczyć dawki przyjmowanej insuliny. Unikanie węglowodanów, które podnoszą poziom […]
Cierpisz na nadciśnienie i chciałbyś spróbować diety niskowęglowodanowej? Gratulacje! To prawdopodobnie jedna z najlepszych, naturalnych metod obniżenia ciśnienia. W niektórych przypadkach może całkowicie przywrócić właściwe ciśnienie krwi. W trakcie procesu adaptacji należy zwrócić uwagę na poniższe kwestie: Leki na nadciśnienie Jeśli bierzesz leki na nadciśnienie i zaczniesz stosowanie diety, ciśnienie krwi może spaść zbyt mocno. […]
Jak nazwa wskazuje, jest to ciśnienie krwi w naczyniach krwionośnych. Normalne ciśnienie krwi występuje, gdy serce jest zdrowe, a naczynia krwionośne odpowiednio elastyczne. Niskie ciśnienie krwi może powodować zawroty głowy, na przykład po tym, gdy wstaniesz krzesła po dłuższym czasie. Zwykle jest niegroźne i może być efektem odwodnienia lub niedoboru soli. Lekko lub umiarkowanie podniesione ciśnienie nie […]
Podwyższone ciśnienie krwi jest w naszych czasach powszechnym problemem. Jest to bardzo podstępne zjawisko, ponieważ nie odczuwamy go fizycznie, a może być przyczyną zawału lub udaru mózgu. Można się jednak przed nim uchronić wprowadzając kilka zmian w swoim stylu życia. Leczenie nadciśnienia zwykle polega na podawaniu leków. W wielu wypadkach jest to uzasadnione, jednak bardzo […]
Hiperinsulinemia jest główną przyczyną występowania otyłości i stłuszczenia wątroby. Co ją powoduje? Zarówno otyłość, jak i insulinooporność, mogą występować z tej samej przyczyny, znanej jako zespół metaboliczny. Zespół metaboliczny Pierwsze informacje na jego temat pojawiły się w latach 50., kiedy odkryto zależność między wysokim poziomem trójglicerydów z chorobami układu krążenia. W 1961 roku dr Ahrens […]
Cukrzyca typu 2 jest chorobą odwracalną Powtarza się, że cukrzyca typu 2 jest przewlekłą, postępującą i nieodwracalną chorobą. Oznacza to, że jeśli wystąpiła, jest się na nią skazanym do końca życia i nic nie da się na to poradzić. Konieczne będzie stałe przyjmowanie insuliny, a z czasem pojawią się komplikacje – pogorszenie wzroku, uszkodzenia nerwów, zawał […]
Insulinooporność to często diagnozowane zaburzenie metaboliczne, które może prowadzić do wielu schorzeń o charakterze przewlekłym. U podstaw tego zaburzenia leży brak wrażliwości komórek na insulinę, co prowadzi do nieprawidłowości w poziomie węglowodanów oraz lipidów, może generować ponadto liczne zaburzenia hormonalne.
Tarczyca to jeden z najważniejszych gruczołów dokrewnych w organizmie. Jednocześnie – w dzisiejszych czasach to jeden z najczęściej narażonych na dysfunkcje organów. Tarczyca sama syntetyzuje hormony kluczowe dla prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych, a jednocześnie sama podlega regulacji hormonalnej.
Masz problemy z nieskutecznym odchudzaniem lub przybieraniem na wadze bez ustalonej przyczyny? A może zdiagnozowano u Ciebie chorobę Hashimoto i wiesz, że konieczne jest wdrożenie specjalnej diety, ale nie masz pojęcia, jaki model żywienia będzie dla Ciebie idealny?
Nadczynność tarczycy to choroba o przewlekłym charakterze, z tendencją do remisji i nawrotów. Zarówno w procesie rozwoju choroby, jak i późniejszych epizodów zaostrzenia objawów, znaczącą rolę odgrywa tryb życia.
Hashimoto – jedna z najczęściej diagnozowanych chorób tarczycy, a także jedna z najczęstszych przyczyn niepowodzenia w odchudzaniu. Cierpisz na zapalenie tarczycy Hashimoto lub podejrzewasz u siebie tą chorobę?
Tarczyca to niewielki, niepozorny gruczoł, którego dysfunkcje mogą okazać się bardzo uciążliwe. Hormony tarczycy regulują wiele procesów życiowych oraz metabolicznych, zatem zbyt wysoki lub zbyt niski ich poziom generują szereg uciążliwych objawów. Częstym schorzeniem tarczycy jest nadczynność tarczycy, zwłaszcza ta o podłożu autoimmunologicznym.
Najczęstszą przyczyną wizyty u dietetyka jest niekontrolowany przyrost masy ciała i trudności w odchudzaniu. I takim osobom – borykającym się z problemem nadmiarowych kilogramów – trudno jest uwierzyć, że są osoby, które mają zgoła odmienny problem.
Cukrzyca to choroba metaboliczna o dość podstępnym przebiegu, która obciążona jest licznymi powikłaniami. Takie zdrowotne komplikacje są wynikiem zarówno nierozpoznanej cukrzycy, a zatem brakiem leczenia. Ale powikłania cukrzycy dotyczyć mogą także chorych zdiagnozowanych, których cukrzyca nie jest w odpowiedni sposób leczona.
Cukrzyca to najczęściej występująca choroba metaboliczna, która dotyczy zaburzenia metabolizmu węglowodanów, które stanowią podstawowe źródło energii oraz dominują w codziennej diecie. Jeśli nasz organizm – z różnych powodów – źle gospodaruje dostarczanymi z dietą cukrami – może dojść do rozwoju cukrzycy.
Cukrzyca to choroba metaboliczna prowadząca do zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi. Wpływa to negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu i w dłuższej perspektywie czasu prowadzi do zaburzeń wzroku, czucia, schorzeń układu sercowo – naczyniowego, uszkodzenia nerek czy zmian neurologicznych.
Hashimoto to znana od ponad 100 lat choroba tarczycy, która spowodowana jest uszkadzającym działaniem autoprzeciwciał na tkanki tarczycy. Mimo, iż o chorobie tej wiadomo coraz więcej, wciąż jeszcze spory odsetek chorych pozostaje niezdiagnozowany.
Czym jest insulinooporność? To coraz częściej diagnozowane zaburzenie nie jest typową chorobą, a całym spektrum zaburzeń metabolicznych, które sprowadzają się zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę. W prawidłowych komórkach insulina wydzielana jest przez trzustkę w odpowiedzi na wysoki poziom glukozy we krwi.
Choroba Hashimoto to najczęstsza postać niedoczynności tarczycy. Zachorować może każdy – Ty także. Być może już wiesz, że chorujesz na Hashimoto, a może podejrzewasz u siebie chorobę?
Cukrzyca to choroba, o której robi się coraz głośniej. Z jednej strony odnotowywana jest coraz większa zachorowalność na choroby autoimmunologiczne – a taką właśnie jest cukrzyca typu 1. Z drugiej strony brak aktywności fizycznej i źle zbilansowana dieta przyczyniają się do lawinowego wzrostu zachorowań na cukrzycę typu 2.
Schorzenia tarczycy zyskują powoli miano choroby XXI wieku. Mimo, iż tarczyca odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, zatem zaburzenia jej działania dają szereg objawów, wiele przypadków chorób tarczycy pozostaje niezdiagnozowanych. Zastanawiasz się, czy należysz do grupy pacjentów, których tarczyca zaczęła szwankować, ale diagnoza nie została postawiona?
Cukrzyca to choroba o przewlekłym charakterze, która prowadzić może do rozwoju poważnych powikłań. W ostatnich latach odnotowywanych jest coraz więcej przypadków cukrzycy, a niebagatelny wpływ na rozwój choroby ma niewłaściwy styl życia. Tak jak w przypadku wielu innych chorób cywilizacyjnych, także u podłoża cukrzycy leży siedzący tryb życia i źle zbilansowana dieta.
W związku z prowadzeniem mało aktywnego stylu życia, ciągłemu narażeniu na stres oraz dominowaniu w diecie mało wartościowych, przetworzonych produktów, coraz większym zagrożeniem stają się choroby cywilizacyjne. Ich wymowna nazwa doskonale oddaje ich charakter – wynikają one bowiem bezpośrednio ze współczesnego trybu życia.
Insulina jest ściśle związana z naszą dietą, więc to jej powinniśmy się przyjrzeć w pierwszej kolejności. Wysokoprzetworzone węglowodany, takie jak cukier, mąka, chleb czy makaron, znane są z podnoszenia poziomu glukozy we krwi i zwiększania produkcji insuliny. Zjawisko to zostało nazwane hipotezą węglowodanową (lub teorią insulinową) i stało się podstawą do stworzenia wielu diet niskowęglowodanowych. […]